Elektrikli scooter yönergesi reddedildi

İstanbul'da elektrikli scooter kullanımına ilişkin uygulanacak kuralları içeren yönergeyi görüşen UKOME'den onay çıkmadı. Yönergeyi oy birliği ile reddeden UKOME, bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ortak çalışma kararı alındı.

F5HABER F5HABER
Elektrikli scooter yönergesi reddedildi

İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) geçtiğimiz ay gerçekleştirilen toplantısında, İstanbul'da ticari olarak kullanılan elektronik kaykaylarla ilgili teklif görüşülmüş ve yapılan görüşme sonucunda yönergenin alt komisyona yollanmasına karar verilmişti.

Alt komisyon üyelerinin görüşleri doğrultusunda yönergede bazı değişiklikler yapılarak UKOME'nin bugünkü toplantısına sunuldu.

İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen UKOME toplantısında tartışılan "Elektrikli Kaykay Paylaşım Sistemi Yönergesi" oy birliği ile reddedildi.

UKOME'de yönergenin reddedilmesinin ardınan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'yla da koordineli çalışma kararı da alındı.

SCOOTER YÖNERGESİNDE NELER VARDI?

Reddedien yönerge, elektrikli kaykay paylaşım sektörünün hem bir istihdam alanı hem de AR-GE ve yerli üretime katkı sunabilecek olanaklar barındırması sebebiyle, desteklenmesi ve hukuki bir altyapı kazanması amacını taşıyordu.

Yönerge, İBB'nin bu alanda hizmet veren firmaları lisanslayarak kayıt altına almasını öngörüyordu.

Her elektrikli kaykayın aynen motorlu taşıtlardaki plaka gibi tüm yönlerden görünen bir kimlik numarası olmasını zorunlu kılan yönerge, ihlalde bulunan kullanıcıların tespitine ve ilgili birimlere bildirilmesine altyapı hazırlanmasını da hedefliyordu.

Yönerge ile ayrıca, işletme sahiplerine, hizmet verdikleri kaykayların devrilme sensörü gibi birçok teknolojik özellikle donatma yükümlülüğü de getiriliyordu.

Alkollü kaykay kullanımı, yayaları tehlikeye atacak davranışlar, yaya akışını engelleyici parklanmalara da yaptırım getiren yönergede işletmecilerin kullanıcılara sürüş disiplini konusunda mobil eğitim vermesi zorunluluğu da bulunuyordu.

SONRAKİ HABER