için kaldı

Okullarda el yazısı uygulaması kaldırılıyor

Öğrenci velilerinin eleştirilerine sebep olan ilköğretimde el yazısıyla eğitim-öğretim dönemi sona eriyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önümüzdeki yıl el yazısı yerine dik yazıya geçileceğini açıkladı.

F5HABER F5HABER
Okullarda el yazısı uygulaması kaldırılıyor

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eğitim-öğretimde büyük ümitlerle başlatılan eğik yazı yani al yazısı döneminin önümüzdeki yıl biteceğini açıkladı. MEB'in twitter hesabından duyurulan tweet'te, "Yazma eğitiminde önümüzdeki yıl (2017-2018) bitişik eğik el yazısıyla öğretim yerine dik temel harfler kullanılacak." denildi.

VELİLER KARŞI ÇIKMIŞTI

El yazısına geçilmesinin ardından, bazı veliler uygulamaya karşı çıkarak, öğrencilerinin el yazısıyla eğitimde zorlandıklarını ifade etmişlerdi. Bazı veliler internet üzerinden el yazısı uygulamasının değiştirilmesi için imza kampanyası başlatmışlardı. Eleştirilere kulan veren MEB, önümüzdeki yıl el yazısı uygulamasının yerine dik yazı uygulamasının kullanılacağını duyurdu.

BİTİŞİK EĞİK YAZIYA NE ZAMAN VE NEDEN GEÇİLDİ?

-2005'te geçildi. O zaman her branşla ilgili Türkiye'den bir akademik heyet toplanıp çalıştay yapıyor, sonucunda da bir karar veriliyordu. Çocukların hem beyin hem estetik gelişimi, hem de ellerinin fiziksel gelişimi için çok daha etkili olduğuyla ilgili bir grup akademisyen toplandı. Elyazısı konulması bu ekibin kararıydı, bürokratik bir karar değil. Uygulamanın programını, müfredatını yazan bir grup vardı. Ama o zaman bu işin ilkokul boyunca devam etmesi, defterlerinin belli bir şekilde yapılandırılması, öğretmenlerin ve müfettişlerin eğitim alması gibi birbirini tamamlayan ve daha sağlıklı yapılabilmesi için gereken şartlar oluşturulmuştu. Fakat tedbirlerin hiçbiri alınmadı.

DÜNYA GENELİNDE EĞİTİMDE EL YAZISI KULLANIMI

Elyazısı tartışması sadece Türkiye'ye özgü değil. Bugün Avrupa'dan Amerika'ya eğitimde öncü ülkelerde el yazısı gün geçtikçe daha çok tartışılıyor. Tartışmaların merkezinde ise PISA'da ilk 5'te yer alan, kimi eğitim bilimciler tarafından bir mucize olarak tanımlanan Finlandiya yer alıyor. Finlandiya geçen yaz aldığı bir kararla, bitişik el yazısını bırakarak, 2016'da ilköğretim düzeyinde tablet temelli bir öğretime geçiş yapacağını duyurdu. Bugün Kıta Avrupası ve İngiltere'de el yazısı eğitimde varlığını koruyor. Ancak okyanusun karşısında durum büyük oranda değişti. ABD'de 45 eyalet 2009'da ülkede devlet okulları genelinde yapılan standart değişiklikleri nedeniyle, el yazısını bir kenara bırakarak tablet bilgisayarlara geçiş yaptı.

ABD'DE 45 EYALET MÜFREDATTAN ÇIKARDI

Ülkede, 2009'da tüm devlet okullarında hükümet tarafından önerilen eğitim standartları 'Common Core' devreye girdi. Bunlar anaokulundan 12'nci sınıfa kadar tüm eyaletlerdeki okullarda İngilizce-edebiyat ve matematik derslerine yönelik hazırlandı. Eyaletler, buna uyup uymama konusunda özgür bırakıldı. Şu anda 48 eyaletin kabul ettiği standartlar, müfredat olarak değerlendirilmiyor. Ancak eğitimde ulaşılması gereken hedefleri belirliyor ve okullara yol haritası sunuyor. Standartlar arasında 4'üncü sınıfa kadar klavye kullanımında hâkimiyet yakalanmasına dikkat çekilmesine rağmen el yazısının gerekliliğine vurgu yapılmadı. Ardından 45 eyalet müfredatlarından el yazısını çıkarıp dijital yöntemleri takip etme kararı aldı. ABD'de genel eğilim el yazısının dijitalleşen dünyada artık yerinin kalmadığı yönünde. Fakat bazı kesimler, öğrenci-öğretmen ilişkisini güçlendirdiği gerekçesiyle el yazısını savunuyor. Ayrıca 2013'te California, Idaho, Indiana, Kansas, Massachusetts, North Carolina ve Utah da el yazısının müfredatlarda olması için harekete geçti. Bugün bu eyaletlerde devlete ait birçok ilkokulda elyazısı varlığını koruyor. Ülkede yayınlanan önemli araştırmalarda, bu yazıyı tercih eden öğrencilerin okuma ve heceleme testlerinde daha başarılı olduğu; çocukların motor gelişimini, el-göz koordinasyonunu geliştirdiği gibi sonuçlara ulaşıldı.

FİNLANDİYA: BÜYÜK KARAR SONRASI DÜNYANIN GÖZÜ ONDA

OECD'nin yürüttüğü 'Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2012'de okuma, fen bilimleri ve matematik alanında ilk 5'te yer alarak Avrupa'da en yüksek performansa sahip Finlandiya'da 2016'dan itibaren okullarda bitişik el yazısı rafa kaldırılarak tablet bilgisayar kullanma kararı alındı. Ülkede ilkokul düzeyinde defter ve kalem yerine tabletle okuma ve yazma öğretilmesi için çalışmalar yapılması planlanıyor. Eğer Finlandiya bu kararı hayata geçirirse Amerika'dan sonra kalemi ve defteri bir kenara bırakan ilk Avrupa ülkesi olacak. Ancak ülkede bu konuda tartışmalar sürüyor. Finlandiya'da bu karar öncesi ilkokul birinci sınıftan itibaren bitişik el yazısı öğretiliyordu. Eğitimde özellikle son 10 yılda artan dijitalleşme Finlandiya gibi ülkeleri adım atmaya zorluyor. Eğitimde gıpta ile takip edilen Finlandiya'nın bu geçiş sonrasında performansının nasıl etkileneceğini ise zaman gösterecek.

ALMANYA'DA İLKOKUL BİRİNCİ SINIFTAN BAŞLIYOR

Avrupa'nın eğitimde adından söz ettiren ülkelerinde bitişik el yazısı ilkokul müfredatlarında hakimiyetini koruyor. Almanya'nın 16 eyaletinde uygulamalarda farklılıklar olsa da özellikle Kıta Avrupası'nda olduğu gibi bu ülkede de eğitim dünyasındaki dijitalleşmeye rağmen el yazısını kısa vadede bırakmak gibi bir program henüz bulunmuyor. Almanya'da eğitim uzmanlarının bir kısmı bitişik el yazısı yerine, 'dik temel yazı' öğretilmesine geçilmesini savunurken, etkili bir kesim ise elle yazmanın kişiliği yansıttığını ve muhakeme kabiliyetlerine destek olduğunu belirtiyor. Almanya'da bitişik el yazısı eğitimi ilkokul birinci sınıftan itibaren öğretiliyor ve ilerleyen sınıflarda da öğrenciler bu konuda yeteneklerini geliştiriyor. İlköğretim düzeyinde, okuma yazma öğretimine dik temel harflerle başlanıyor. Birkaç harf öğretildikten sonra bitişik eğik harflerin öğretimine geçiliyor. Bu sayede öğrenci birinci sınıfta her iki yazı stilini de görmüş oluyor. İkinci sınıf ve sonrasında bitişik eğik yazı öğretimine ağırlık veriliyor, bunları pekiştirmek için ayrı ders saatleri de düzenleniyor. Sınıflarda bitişik eğik yazı öğretimine uygun materyaller bulunduruluyor. Almanya'nın yanı sıra Fransa, İrlanda, İsviçre, İspanya ve İtalya'da da bitişik el yazısı ilkokul müfredatlarındaki yerini koruyor.

İNGİLTERE'DE ÖNEMLİ BİR YETENEK OLARAK GÖRÜLÜYOR

İngiltere de bitişik elyazısına karşı Kıta Avrupası'na benzer bir tutum sergiliyor. Birleşik Krallık Eğitim Bakanlığı, "öğrencilerin el yazısını doğru ve okunaklı bir şekilde yazmalarının hem okul hayatlarında hem de gelecekte çok önemli bir yetenek olduğunu ve bu nedenle elyazısına önem verdiklerini" vurguluyor. Eğitim Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada 2014'te değişikliğe uğrayan ilköğretim müfredatında bitişik elyazısının yerini koruduğunu belirtiyor: "Biz yeni ulusal müfredatımızda öğrencilere el yazısı öğretmeye devam edeceğiz. İngiltere'de el yazısı öğretilirken başlangıçta gerekli fiziksel yeteneklerin geliştirilmesine odaklanılıyor. Harfler nasıl doğru bir şekilde ve emin olarak yazılabilir bunlar öğretiliyor. Bunun ardından bitişik elyazısında öğrencilerin mesafe kaydetmesi ve yeterince hızlı yazması sağlanıyor. Bu sayede öğrenciler her ne yazmak isterlerse buna ayak uydurmaya başlıyorlar".

SONRAKİ HABER