için kaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Barış Pınarı Harekatı başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye'nin kuzeyine operasyonun başladığını resmen açıkladı. Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmak amacıyla Fırat'ın doğusuna yönelik harekatı saat 16.00'da Resulayn'daki YPG hedeflerinin vurulmasıyla başladı. Bombardımandan sonra sınırın öteki tarafında dumanların yükseldiği görüldü. Sınıra yakın terör hedeflerinin temizlenmesinin ardından Türk askeri sınırı geçecek.

F5HABER F5HABER
Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Barış Pınarı Harekatı başladı

Türkiye Fırat'ın doğusuna yönelik harekata başladı. PKK, YPG ve DAEŞ terör hedeflerine yönelik harekatın adı Barış Pınarı Harekatı.

Harekatın başladığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştır. Amacımız, güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" ifadelerini kullandı. 

Harekat TSK'ya ait obüs ve F-16'ların Suriye'nin Resulayn kentindeki YPG mevzilerini vurmasıyla başladı. Ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı. Anadolu Ajansı harekat kapsamında Tel Abyad'daki terör hedeflerinin de obüslerle ateş altına alındığını duyurdu.

Türk askerinin karadan henüz karadan giriş yapmadığı belirtiliyor. Sınırda risk teşkil eden unsurların yapılacak atışlarla temizlenmesinin ardından karadan giriş yapılacak. Kara harekatı bombardımanın sonuçlarına göre başlatılacak.

PATLAMALAR OLDU

Erdoğan’ın açıklamasından bir kaç dakika önce NTV canlı yayını sırasında Suriye’de Resulayn kasabasında patlamalar olduğu görüldü. Patlamaların ardından Resulayn’dan dumanlar yükseldi.Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakların bölge üzerinde uçtuğu görüldü.

NTV canlı yayınında konuşan NTV haber müdürü Uğur Şefkat, "Şu an bize gelen bilgiler hava harekatının başladığı yönünde. Beklenti de bu yöndeydi. Sınırda çok sayıda topçu birlikleri de var. Bunlar da muhtemelen devreye girdi ya da girmek üzere. Resulayn çevresinde şu an bilinen tüm hedefler yok ediliyor. Uzun bir süre devam edilebilir. Zeytin Dalı harekatı 75 uçakla hava harekatıyla başlamıştı. Muhtemelen şu anda da öyle. Akçakale tarafında da hedeflerin yok edilmesi süreci yaşanabilir. Dünden beri oraya oldukça yüksek sayıda yığınak yapıldı. Onlar da şu an sınırda bekliyorlar. Sınırın sıfır noktasında da çok fazla tahkimat var. Onların da topçu atışlarıyla etkisiz hale getirilmesi sürecini görebiliriz. Bir ihtimal de şu ki muhtemelen bordo berelilerin içeri girmiş olma ihtimali çok yüksek. Tartışmalardan biri hava sahası açık mı kapalı mıydı. Şu anda bunu bilmiyoruz. Lazer güdümlü silahlarla artık sınırda uçarak, tamamen türk hava sahasında hedeflere mühimmat atma imkanı var. Muhtemelen şu an yapılan bombalamalar sınır çok yakın olduğu için Türk Hava Sahası’ndan yapılmış olabilir." değerlendirmesinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Barış Pınarı Harekatı başladı - Resim : 2

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Resulayn'ın bazı bölgelerinden dumanların yükseldiği gözlendi.

MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi. Sınır bölgesine konuşlandırılan iki fırtına obüsü fotoğrafının da yer aldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek, DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine ve topraklarına dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı saat 16.00’da uygulanmaya başlamıştır." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Barış Pınarı Harekatı başladı - Resim : 4

Milli Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı fotoğraf (İki fırtına obüsü atış yaparken)

DİYARBAKIR'DA HAVA HAREKETLİLİĞİ

Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nde de hava hareketliliği yaşanıyor. Bazı Türk savaş uçakları üsten kalkış yaparken bazıları üsse iniş yapıyor, bazı uçaklar ise pistte hazır bekletiliyor. Üsse zaman zaman askeri kargo uçakları da iniyor.

HAREKATIN İKİ ANA MERKEZİ

Harekatın iki aşamalı olması ve Resul Ayn ile Tel Abyad'ın kontrol altına alınması hedefleniyor. Bu anlamda Akçakale ve Ceylanpınar harekatın iki ana merkezi olacak. Harekat öncesinde sınır bölgesine büyük çapta sevkiyat yapıldı. Bölgeye Denizli, Tunceli, Sarıkamış, Sakarya, Siirt, Bolu ve Kayseri komando tugaylarından 5 bin kişilik birlik sevk edildi. Zırhlı birliklerden de takviye yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Barış Pınarı Harekatı başladı - Resim : 6 

SMO BİRLİKLERİ DE BÖLGEDE

Fırat'ın batısından taşınan Suriye Milli Ordusu'na bağlı birlikler de bölgeye taşındı. Sayılarının birkaç bini bulduğu belirtiliyor.

Çalışmalar bittikten sonra harekatın icra aşamasına geçilecek. Harekatın topçu atışlarıyla başlaması ihtimal dahilinde. Muhtemel tehdit unsurlarının yerleştiği bölgeler vurulacak.

Benzer Haberler
Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde okullar tatil edildi

Sınır hattında okullar tatil edildi F5HABER-

Ceylanpınar'a havan mermisi atıldı

Ceylanpınar'a havan mermisi atıldı F5HABER-

AB'den Türkiye'ye: Suriye harekatını durdurun, 'güvenli bölge' için ödeme yapmayacağız

AB'den Türkiye'ye: Suriye harekatını durdurun F5HABER-

Bahçeli'den Barış Pınarı Harekatı mesajı

Bahçeli'den Barış Pınarı Harekatı mesajı F5HABER-

Harekata destek için camilerde Fetih Suresi okunacak

Tüm camilerde aynı anda başlayacak! F5HABER-

Milli Savunma Bakanlığı'ndan Barış Pınarı Harekatı açıklaması

MSB'den Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin açıklama! F5HABER-

Canlı yayın sırasında Resulayn'da patlama anı

Canlı yayın sırasında Resulayn'da patlama anı F5HABER-

Operasyon emrini böyle verdi…

Operasyon emrini böyle verdi… F5HABER-

Barış Pınarı Harekatı ile ilgili hükümetten ilk açıklama

Hükümetten 'Barış Pınarı Harekatı' açıklaması! F5HABER-

Erdoğan siyasi parti liderlerine harekat ile ilgili bilgi verdi

Erdoğan'dan siyasi parti liderlerine telefon F5HABER-

SONRAKİ HABER