için kaldı

Çavuşoğlu'ndan Erbil'de kritik açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bölgenin huzurunu ve barışını istediklerini belirterek, "Irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Kürt bölgesel yönetiminin haklarını ve Kürt kardeşlerimizin haklarını her zaman net bir şekilde savunuyoruz." dedi.

F5HABER F5HABER
Çavuşoğlu'ndan Erbil'de kritik açıklamalar

Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüşmesinin ardından Erbil'deki Divan Hotel'de basına açıklama yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Irak Başbakanı Haydar el-Abadi ve Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve Erbil'de Barzani ile DEAŞ'a karşı operasyon, PKK ve aynı zamanda gündemde olan referandumu konuştuklarını söyledi.

REFERANDUM DÜŞÜNCEMİZİ NET BİR BİÇİMDE İLETTİK

Türkiye'nin referandum konusundaki düşüncelerini Barzani'ye net biçimde ilettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Biz bu bölgenin huzurunu ve barışını istiyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Kürt bölgesel yönetiminin haklarını ve Kürt kardeşlerimizin haklarını her zaman net bir şekilde savunuyoruz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, referandumun bölgeye huzur ve istikrar getirmeyeceğine inandıklarını belirtti. Daha önce Kerkük'te kamu binalarına bayrak asılmasını doğru bulmadıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, referandumun da doğru olmayacağını muhataplarına söylediklerini aktardı.

"TÜM BÖLGENİN HUZURU, İSTİKRARI VE BARIŞI İÇİN BAKIYORUZ"

Çavuşoğlu, "Türkiye IKBY'de meydana gelecek bağımsız bir Kürdistan'a destek verir mi?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Biz bölgenin istikrarı için çok destek verdik ve çaba da sarf ettik. Ayrıca bölgesel yönetimin güçlenmesi ve ekonomisi için ve ikili iş birliğinin artması için de her zaman yapıcı olduk. Bizim Kürt kardeşlerimizle sorunumuz yok. Bizim PKK ve YPG ile sorunumuz var. Zaten PKK ile YPG buradaki (Kuzey Irak) Kürtlerin de düşmanıdır. Bölgesel yönetimin de düşmanıdır. Ama biz Türkiye'de, Suriye'de, Irak'ta Kürt kardeşlerimizle ve PKK gibi terör örgütlerini ayırt ediyoruz. Kürt kardeşlerimizin de haklarını her zaman savunduk. Geçmişte yine Baas döneminde kimyasal silahla vurulurken yine Kürt kardeşlerimize biz sahip çıktık. Çok sayıda Peşmerge ve Kürt kardeşimiz Türkiye'ye geldi. Türkiye her zaman ikinci evleridir ve bunda bir problem yok."

"Biz meseleye sadece Türkiye'nin ekonomik çıkarları açısından bakmıyoruz." diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin enerji güvenliği bakımından çok önemli adımlar attığına, bu önemli projelerin merkezi olduğuna dikkati çekti.

Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İşte TANAP Projesi bitmek üzere, Türk Akımı Projesi başlıyor. Bu bölge ile iş birliğimiz var ancak bu sadece Türkiye veya enerji meselesi değil. Bölgenin istikrarı, güvenliği meselesidir. Yani bu bakımdan çok ciddi riskler oluşuyor. Biz bunu açık bir şekilde söylüyoruz. Meseleye bağımsızlık ve menfaat olarak bakmıyoruz. Burada yaşayan başka halklar da var. Türkmenlerin hakkını da koruyup, kollamak durumundayız. Bağdat'ta onlarla da bir araya geldik. Yani mesele sadece 'Türkiye'nin enerji ihtiyacı var, böyle olursa Türkiye enerji alır.' diye bu kadar basit değil. Bu meseleye sadece kendi açımızdan bakmıyoruz. Tüm bölgenin huzuru, istikrarı ve barışı için bakıyoruz."

"SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Çavuşoğlu, gazetecilerin, "IKBY'nin referandumu düzenlemesi halinde Türkiye sınırları kapatacak mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Herhangi bir şart koymadık. Biz her iki taraftan (Erbil ve Bağdat'tan) sorunların diyalogla çözülmesini talep ettik. Ayrılık için verilen referandum kararı iyi bir fikir değil. Bunun bizim bölge ile yaptığımız ticaretle bir alakası yok. IKBY ve Kürt kardeşlerimizle diğerlerini de destekliyoruz. Herhangi bir şart koşmadık. (Sınır kapılarının kapatılması) Bu seviyeye henüz gelmedik ancak her iki tarafla da görüşme içerisindeyiz ve sorunu çözmeye çalışıyoruz."

PKK HEPİMİZİN ORTAK DÜŞMANI

Barzani ile görüşmelerinde terörle mücadelenin de ele alındığını kaydeden Çavuşoğlu, "Hem DEAŞ hem PKK burada sadece bizim için tehdit değil hepimizin ortak düşmanı. Irak halkı ve hükümetinin de düşmanıdır. Her ikisi de aynı zamanda Kürt Bölgesel Yönetimi'nin düşmanıdır. Birinci hedefi bölgesel yönetim ve ikinci hedefi ise Türkiye'dir. Bu terör örgütlerine karşı hep birlikte mücadeleyi sürdürmemiz lazım. Bu konuda bir irade de var kararlılık da var. Bu ziyarette onu gördüm." diye konuştu.

Bağdat ve Erbil'deki temaslarında, buradaki Türkmenlerin durumunu ve geleceğini de konuştuklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, "Çünkü onların da bazı haklı endişeleri var. Bu endişeleri de doğrudan kendilerinden dinleme fırsatımız oldu. Beklentileri de var. Onları da bugün Bağdat ve Erbil'de gündeme getirdik. Ama biz Bağdat'a, Irak'a veya Erbil'e sadece bir pencereden bakmıyoruz. Türkmenler arasında da Sünni veya Şii diye ayrım yapmıyoruz. Hepsi bizim kardeşimiz. Aynı şekilde Araplar arasında da Sünni ve Şii ayrımına karşıyız. Burada Kürt ve Arap ayırımına da karışıyız. Irak'taki tüm halkları ister Sünni olsun ister Şii, Hristiyan, Kürt, Türkmen, Arap olsun hepsini dostumuz ve kardeşimiz olarak görüyoruz. Bu birlik ve bütünlüğün devam etmesinden yanayız." değerlendirmesinde bulundu.

SONRAKİ HABER