için kaldı

Bursa'da orman yangını

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Göynüklü ve Çağrışan mahallerinde orman yangını çıktı. Dumanlar, Bursa-Mudanya karayolunu kapladı. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangına müdahale ediliyor. Yangını şüpheli bulduğunu söyleyen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Alevler evlere 100 metre yaklaştı" dedi. Yangın nedeniyle Bursa-Mudanya karayolu, Geçit mevkiinde çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Bursa Valisi İzzettin Küçük yangının kontrol altına alındığını söyledi.

F5HABER F5HABER
Bursa'da orman yangını

Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Çağrışan köyünde bugün saat 12.30 sıralarında, henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki helikopter ve arazözler bölgeye sevk edildi. Büyükşehir Belediyesine ait çok sayıda itfaiye aracı da bölgeye gönderildi.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Bursa-Mudanya karayolunun sağ tarafında başlayan yangın, yolun sol tarafına da sıçradı. .Dumanlar Bursa merkezinden de görülürken ekipler, yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için yoğun çaba sarf ediyor.

Yangına müdahale için çevre illerden helikopter desteği de istendi.

Bu arada, Dumanlar, Bursa-Mudanya karayolunu kapladı. Bursa-Mudanya karayolunda yangının sürdüğü noktalara yakın olan vatandaşlar görevliler tarafından güvenlik gerekçesiyle uzaklaştırılıyor.

Bu arada, yangın nedeniyle Bursa-Mudanya karayolu, Geçit mevkiinde çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Araçların geçişine izin vermeyen polis ekipleri, yangının kontrol altına alınmasının ardından yolun trafiğe açılacağını söyledi.

SİTELER BOŞALTILDI, BAZI VİLLALAR ZARAR GÖRDÜ

Ekipler, yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için yoğun çaba sarf ederken, bazı villaların sakinleri yangına kendi imkanlarıyla kovalarla su taşıyarak müdahale etmeye çalışıyor.
Çağrışan ve Bademli mahallelerinde bazı siteler tedbiren boşaltılırken, bazı villaların çatıları ve bahçeleri yangından zarar gördü.

İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ekiplerini bizzat koordine ediyor.

YANGIN VİLLALARI TEHDİT EDİYOR

Mudanya'da çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları hakkında bilgi veren Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, alevlere 6 helikopter ile müdahale ettiklerini söyledi. Arazözlerle de yangını kontrol altına almaya çalıştıklarını ifade eden yetkililer, "Yaptığımız çalışmalardan sonuç almaya başladık. Yangın şu anda Mudanya yolunda sağ tarafta bulunan villaları nispeten tehdit ediyor. Buradaki çalışmalarımız da sürüyor" ifadelerini kullandı.

BURSA VALİSİ: KONTROL ALTINA ALINDI

Bursa Valisi İzzettin Küçük, yangına bütün güçleriyle müdahale ettiklerini söyledi. Yangın söndürme çalışmalarına havadan 5 helikopter karadan da çok sayıda ekiple devam edildiğini belirten Küçük, şunları kaydetti: "Şu ana kadar çoktan kontrol edilirdi ancak maalesef poyraz var. Rüzgar olduğu için yangın başka yerlere sıçrıyor. Her türlü müdahaleyi yapıyoruz şu an. Bölgede Karayollarından, DSİ'den gelen ekipler var, 5 helikopter var. Çevre illerden gelenler var ama rüzgar böyle bir şey. Yerleşim yerleri için bazı yerlerde tedbir alıyoruz."

Saat 17.10'da NTV televizyonuna bağlanan Vali Küçük, yangının kontrol altına alındığını söyledi.

YBAŞKAN TÜRKYILMAZ: YANGINI ŞÜPHELİ BULUYORUM

Yangının söndürülmesi çalımalar devam ederken Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yangını şüpheli bulduğunu söyledi. Başkan Türkyılmaz, "Yangını birkaç yerden başlaması nedeniyle şüpheli buluyorum. Benzer olayı biz 2015 yılında yaşamıştık. Burada rant için yangın çıkaranlar olursa onlara fırsat vermeyeceğim. Beklentileri tepetaklak olacak. Bunu bilsinler. Yangına ekiplerimizle müdahale ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"AİLELERDEN UZAK KALMALARINI İSTİYORUM"

Orman yangınının Çağrışan, Göynüklü ve Bademli mahallelerini tehdit ettiğini söyleyen Göynüklü Mahalellesi Muhtarı Turgay Demirci, "Dumanlar çevreyi sardı. Yerleşim yerleri tehdit altında. Ben ailelerden uzak kalmalarını istiyorum" dedi.

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, Çağrışan mevkisindeki kızılçam ekili alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktığını söyledi. İhbarın ardından ekiplerin bölgeye sevk edildiğini belirten Akın, "İtfaiye ekiplerinin yanı sıra müdürlüğümüze ait helikopterle de yangına müdahale edilmeye başlandı. Çevre illerden başka helikopter de istiyoruz." diye konuştu.

Mudanya'nın Çağrışan Mahallesi'nde 2015 yılında çıkan orman yangınında, karaçamdan oluşan 50 hektarlık alan kül olmuştu.

Bursa'da orman yangını - Resim : 1Söndürme çalışmalarının yaklaşık 2.5 saattir karadan ve havadan devame ettiğini söyleyen Türkyılmaz, "4 ayrı noktada başlayan yangın bir takım şüpheleri de beraberinde getiriyor" dedi.

250 HEKTARLIK ALAN TEHDİT ALTINDA

Türkyılmaz, aynı bölgede 29 Ağustos 2015'te de yangın çıktığını hatırlatarak "Diğer ilçelerle birlikte 250 hektar alan yanmıştı. Bizim ilçemizde 100 hektar yanmıştı. Aynı ölçülerde bir bölge yanmak üzere ve yanıyor. Çok büyük üzüntü içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Bursa'da orman yangını - Resim : 2


Rüzgarın söndürme çalışmalarını olumsuz etkilediğini söyleyen Belediye Başkanı, alevlerin akşama doğru kontrol altına alınmasını beklediklerini belirtti.

Öte yandan yangın nedeniyle oluşan duman, kent merkezi olmak üzere şehrin birçok yerinden de görülüyor.

Bursa'da orman yangını - Resim : 3
"DURUM İYİYE GİDİYOR"

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın da NTV'ye yaptığı açıklamada, söndürme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi ve "Şu anda durum iyiye gidiyor. Birkaç nokta kaldı. İnşallah kısa sürede halledeceğiz" diye konuştu.

ANTALYA'DA ORMAN YANGINI

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bugün saat 11 00 sıralarında çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Tarım ve orman arazisini içine alan yaklaşık 10 hektarlık alanın zarar gördüğü yangınla ilgili soğutma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Oymapınar Mahallesi merkez mevkiinde başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayılan yangın kontrol altına alınarak soğutma çalışması başlatıldı. Merkez mevkiinde yerleşim yerleri yakınından başlayan yangın şiddetli rüzgarın etkisiyle tarım arazilerinden geçerek ormanlık alana ulaştı. Oymapınar Mahallesi Şırlavık ve Sokmak mevkiindeki ormanlık alanda etkili olan yangından 4 hektarı orman olmak üzere yaklaşık 10 hektar alanın etkilendiği bildirildi.

Orman yangınına Orman İşletmesine ait 4 helikopter 1 amfibik uçak, 25 arazöz, 2 dozer, Antalya Büyükşehir Belediyesine ait çok sayıda itfaiye ve su tankeriyle Manavgat Belediyesine ait su tankerleri müdahale etti.

Bursa'da orman yangını - Resim : 4
2 SAATTE KONTROL ALTINA ALINABİLDİ

Yaklaşık 2 saat süren ve korku dolu anların yaşanmasına neden olan yangının kontrol altına alınmasının ardından soğutma çalışmaları başlatıldı. Yangın söndürme çalışmalarını yakından takip eden Oymapınar Mahalle Muhtarı Kemal Öz, yangının merkez mahallede yerleşim yerlerine yakın bir bölgeden başladığını belirterek, "Allah'tan can kaybı yaşanmadı. Rüzgarın şiddetiyle tarım arazilerinden geçerek Şırlavık ve Sokmak mevkiinde bulunan ormanlık alana geçti. Tahminime göre binin üzerinde zeytin ağacı yandı" dedi.

İZMİR'DE FABRİKA YANGINI

Öğleden sonra Çiğli ilçesindeki Ulukent Sanayi Sitesinin otluk alanında çıktı. Yangın ardından da plastik fabrikasının deposuna sıçradı. Malzemelerin plastik olması sebebiyle yangın bir anda büyüdü ve bölgeye onlarca itfaiye ekibi ve ambulanslar sevk edildi. Alevler daha sonrada fabrikayı sardı. Hafta sonu olması sebebiyle fabrikada çalışanların bulunmadığı öğrenilirken, fabrika yetkilileri de bölgeye geldi. Olay yerine gelen 10 itfaiye aracı ve itfaiye personelleri hemen yangına müdahale etti.
SONRAKİ HABER