Ankara ve İstanbul'da toplu taşıma kuralları belli oldu

İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin kararına göre metro ve tramvayda ayakta yolcu kapasitesinin yarısına kadar yolcu alınabilecek. Metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında ise ayakta yolcu kapasitesinin üçte birine kadar yolcu olabilecek. Ankara'da ise raylı sistemlerde ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 50'si kadar yolcu alınmasına karar verildi.

F5HABER F5HABER
Ankara ve İstanbul'da toplu taşıma kuralları belli oldu

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun Tavsiye Kararı ile Bakanlık tarafından 81 il valiliğine gönderilen Covid-19 Tedbirleri konulu ek genelge kapsamında, illerdeki toplu taşıma kuralları İl Umumi Hıfzıssıhha Meclislerine bırakılmıştı. İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi de İstanbul'daki toplu taşıma kurallarını duyurdu.

MİNİBÜS VE MİNİBÜSTE AYAKTA YOLCU YASAK

Buna göre minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek.

METRO-TRAMVAYDA YARI KAPASİTE

Bunların dışında kalan raylı sistem araçlarında (metro, tramvay vb.), oturan koltukların tamamı ve ayakta yolcu kapasitesinin yarısına kadar yolcu alınabilecek.

METROBÜS VE OTOBÜSTE ÜÇTE BİR KURALI

Metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş/kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; oturan yolcu sayısı kadar (karşılıklı dörtlü koltuklarda iki koltuğu kullanılmadan ve karşılıklı yüz yüze gelmeden çapraz oturma düzeniyle) ve ayakta yolcu kapasitesinin üçte birine kadar yolcu alınacak.

ARAÇ ZEMİNİNDE ETİKET UYGULAMASI

Ayakta yolcuların yakın temasını engellemek için araç zemininde etiket uygulaması yapılacak.

KAPASİTE DOLUNCA YOLCU ALINMAYACAK

Araç kapasitesinin dolması halinde sürücü tarafından yolcu alınmayacak, ısrarla biniş olması halinde ise araç hareket ettirilmeden sürücü tarafından kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunulacak.

UYARI LEVHALARI ASILACAK

Öte yandan raylı sistem araçları, metrobüsler ve koltuk kapasiteleris eyreltilmiş/kaldırılmış otobüslerde ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levha ve tabelalar herkesin görebileceği şekilde asılacak ve ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenmek suretiyle belirlenecek.

ANKARA'DA RAYLI SİSTEME DÜZENLEME

Ankara İl Hıfzıssıhha Kurulu da raylı sistem araçlarında, vagon koltuk kapasitesi kadar oturarak, ayakta yolcu kapasitesinin yüzde 50'si kadar ayakta yolcu taşınabilmesine karar verdi.

SONRAKİ HABER