Alman Polisi, HDP sözcülerine izin vermedi!

Almanya'nın, siyasi partilere yönelik getirdiği toplantı yasağına rağmen, Köln kentinde 'HDP'ye destek mitingi' için izin vermesi çok tartışılmıştı. Gelişmeler sonucunda Almanya, HDP mitingine izin verdi ama HDP sözcülerine konuşma izni vermedi.

F5HABER F5HABER
Alman Polisi, HDP sözcülerine izin vermedi!

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından, Almanya'nın çifte standart uygulaması gerekçe gösterilerek Alman makamlarına gösterilen tepkiler neticesinde, Köln Neumark Meydanı'nda bugün düzenlenen mitingde HDP sözcülerine konuşma yasağı getirildi. HDP bayraklarıyla donaltılan alanda miting başlamasına az bir zaman kala, meydanda bulunan Alman polisi ile mitingi organize eden komite arasında yoğun görüşmeler yaşandı. Alman polis yetkilileri, mitingde HDP Milletvekili ya da milletvekilliği düşürülen isimlerin konuşma yapmasına izin verilmeyeceğini komiteye bildirdi. Polisin uyarısı üzerine miting programında yer alan ve bir süre önce milletvekiliği düşürülen Tuğba Hezer ve Ahmet Yıldırım, alana gelseler de mitingde konuşma yapamadılar.

Mitingi organize edenlerden, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı ve HDP'den önce milletvekili aday olan ama dün adaylığı iptal edilen Turgut Öker bir konuşma yaptı. Miting görevlileri tarafından "Bugün sadece HDP'ye destek sağlamak için buradayız. HDP bayrakları dışında herhangi bir örgüt ya da başka semboller kullanılmasın" uyarıları da yapıldı.

MİTİNGE BİN KİŞİ BİLE KATILMADI

Neumarkt meydanında düzenlenen ve organizatörler tarafından on binlerce kişinin katılacağı öne sürülen mitingde, Köln polis sözcüsünden edinilen bilgiye göre, yaklaşık bin kişi yer aldı.

TÜRKİYE ALEYHİNE SLOGAN ATTILAR

Mitingin başlamasıyla açılan terör örgütü PKK paçavraları, Alman polisinin uyarısı ile indirildi. Meydandakiler, sık sık Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine sloganlar attı.

Köln'de, Temmuz 2016'da düzenlenen "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi" öncesi alınan ani mahkeme kararıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle halka hitap etmesini yasaklayan Almanlar, bugünkü mitingde, HDP'nin cumhurbaşkanı adayı ve tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın sesli mesajının dinletilmesine izin verdi.

Mitingde konuşan gazeteci Hayko Bağdat, bu meydana gelen hiç kimsenin bir başkasını öldürmeyi istemediğini öne sürerek, bu topluluğa "terörist" diyenlerin, kendilerinin "terörist" olduğunu iddia etti.

Bağdat, konuşmasının ardından cep telefonunu ses sistemine bağlayarak, Demirtaş'ın "cezaevinden gönderdiğini" söylediği ses kaydını meydandakilere dinletti.

SONRAKİ HABER