Abdullah Ağar'dan kritik uyarı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlar, büyük yankı uyandırdı. "Türkiye, Kürtleri vurursa onları ekonomik yönden mahvederiz" açıklamalarına Türkiye'den de peş peşe sert tepkiler geldi. Özellikle Trump'ın "20 millik güvenli bölge yaratın" söylemi dikkat çeken bir diğer noktaydı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan terör uzmanı Abdullah Ağar'a göre, "tampon bölge"nin kurulması demek Türkiye'nin Suriye'deki PKK varlığını kabul etmesi demek.

F5HABER F5HABER
Abdullah Ağar'dan kritik uyarı!

Abdullah Ağar'dan kritik uyarı! - Resim : 1ABD Başkanı 'tweet' ile Türkiye ekonomisini tehdit etti. Trump, Twitter'da yaptığı açıklamada, "Eğer Türkiye Kürtlere saldırırsa, Türkiye'yi ekonomik yönden mahvederiz. 20 millik (32 km) güvenli bölge oluşturulabilir. Aynı zamanda Kürtlerin Türkiye'yi provoke etmesini istemiyorum" ifadelerini kullandı. Türkiye'den Trump'a ilk yanıt Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın "Kürtleri, PKK ve onun Suriye kolu PYD/YPG ile eş tutmanın ölümcül bir hata" ifadelerine yer verirken Çavuşoğlu'ndan da, "Stratejik ortaklar sosyal medyadan konuşmaz. Biz Kürtlerin düşmanı değiliz. Tarih boyunca en çok savunan biz olmuşuzdur. Terör örgütleriyle Kürtleri bir tutmak doğru değildir" açıklaması geldi.
Milli Savunma Bakanlığı, Erdoğan'ın yaklaşık 3,5 yıl önceki "Tüm dünyaya sesleniyorum; Bedeli ne olursa olsun Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'nin güneyinde devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz" mesajını Twitter'da tekrar paylaşarak Trump'a cevap verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, sosyal medya hesabında "Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir. Türkiye'nin Kürtlerle hiçbir sorunu yoktur" diye yazdı.

"TÜRKİYE ZIMNEN DE OLSA SURİYE'DEKİ PKK'YI KABUL EDER"
Habertürk'ün öğle bülteninde konuyu değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Trump'ın "20 millik güvenli bölge yaratın" söylemine dikkat çekerek "Bu 20 millik (33 - 34 kilometreye denk gelen derinlik) 'güvenli' yada 'tampon' bölgeyi, Türkiye kontrol etsin yada etmesin, zımnen de olsa aşağıdaki PKK'yı, kabul ettiren bir denklemin içine dahil olmuş oluruz." dedi. Ağar olası senaryoda Suriye'nin üniter yapısının bozulacağını belirterek "Bu özerkliğin Türkiye tarafından tanınıyor olması demek. Şu ana kadar ortaya koydumuz tezi reddetmemiz demek. Bir diğer tarafıyla da Suriye'nin üniter yapısı bozulduktan sonra Türkiye için tehdit demek." diye konuştu.

Abdullah Ağar'dan kritik uyarı! - Resim : 2

"DEMARKASYON HATTI KURMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Türkiye sınırına paralel ilerleyen, Menbiç'ten Kamışlı'ya uzanan M4 karayolun'da "demarkasyon hattı" oluşturulmaya çalışıldığını belirten Ağar, Trump'ın "birilerinden" akıl aldığını öne sürdü. Ağar "Bir ara form peşindeler, bu ara form da bugünkü tweetlerde kendini gösterdi. '20 mil"lik bir güvenli bölge' veya tampon bölge olarak tanımlanan ve M4 karayolunun o eksende demarkasyon hattı oluşturan bir formül üzerinde çalıştıkları gözüküyor." ifadelerini kullandı.

TRUMP'IN AKLIYLA DALGA GEÇİYORLAR
Ağar, son zamanlarda Trump'ın açıklamalarındaki çelişkiyi soran Habertürk spikeri Hülya Hökenek'e "Ne yaptığını bilmediğini düşünüyorum. Birileri aklı ve zihniyle çok ciddi anlamda oynuyorlar. Bunu söylerken bir hakaret cümlesi kurmuyorum. Çünkü Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinden sonra, Trump birbiriyle çelişen, hem anlamsal, kavramsal değerler anlamında; hem de saha uygulamaları anlamında o kadar çok tweet attı ki. Birileri hem Trump'ı küçük düşürücü, hem de Trump'ın ortaya koymuş olduğu akılla, zihinle oynayıcı bir etki yaratıyor. Bunlar kimlerdir? Etrafındaki danışmanlara, Bolton'a Dışişleri Bakanı'na, Pentagon'a, CIA'ya bakıyoruz, özellikle İsrail ve İsrail lobisinin istediği tarzda twetler atmaya başladığını görüyoruz. Bir diğer taraftan da "Müesses nizam" ( Derin Devlet) yani özellikle CENTCOM'un, SOCOM'un ve onların diplomasideki, siyasetteki ve istihbarattaki eş güdümünün ortaya koymuş olduğu denklem üzerinden hareket etmekte olduğunu görüyoruz. " diye konuştu.

Ruken Canan
SONRAKİ HABER