GSS prim borçları için büyük kolaylık!

GSS prim borçları 31 Ağustos’a kadar ödenirse, borçlara eklenen gecikme cezası ve zammı silinecek. GSS borçları için ekstra bir yapılandırma başvurusu da gerekmiyor. Borç anaparası, SGK ile anlaşmalı bankalara ödenirse tüm cezalar otomatik silinecek. Borçlar 31 Ağustos’a kadar ödenmezse gecikme cezası uygulanacak.

GSS prim borçları için büyük kolaylık! - Sayfa 1

Genel Sağlık Sigortası (GSS), 2012 yılından itibaren zorunlu hale gelmişti. Buna göre; sigortalı bir işte çalışmayanların yani sosyal güvencesi olmayanların GSS tescilinin yapılması zorunlu. Öğrenimini tamamlayan çocuklar da okudukları okula ve yaş duruma göre GSS kapsamına alınıyor. İlköğretim mezunlarında 18 yaşını, lise ve denge okul mezunlarında 20 yaşını, yükseköğretim mezunlarında ise 25 yaşını aşmamak şartıyla mezuniyeti izleyen iki yıldan sonra GSS yükümlüsü oluyorlar.

GSS prim borçları için büyük kolaylık! - Sayfa 2

3 BİN 336 LİRA GELİR ŞARTI 
GSS uygulaması kapsamında kişilerin gelir durumuna da bakılıyor. GSS yükümlülerinden, hane içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin (bu yıl için 10 bin 8 lira) 3’te 1’inden (3 bin 336 liradan) az olanların primini devlet karşılıyor. Hane içinde kişi başına geliri 3 bin 336 lirayı aşanların ise asgari ücretin yüzde 3’ü kadar prim ödemesi gerekiyor. Asgari ücrette ek bir artış olmazsa bu tutar da 2023 süresince aylık 300 lira olarak uygulanacak.

GSS prim borçları için büyük kolaylık! - Sayfa 3

31 AĞUSTOS’A KADAR SÜRE 
GSS uygulaması kapsamında olup da ödemelerini aksatanlar veya gelir testi yaptırmayanlar bir hayli fazla. Vergi ve prim borçlarının ödenmesinde önemli kolaylıklar sağlayan yapılandırma yasası, GSS borcu olanları da kapsıyor. Düzenlemeye göre 31 Aralık 2022 öncesine ilişkin GSS prim borçları 31 Ağustos’a kadar ödenirse, borçlara eklenen gecikme cezası ve zammı silinecek.

GSS prim borçları için büyük kolaylık! - Sayfa 4

GSS borçları için ekstra bir yapılandırma başvurusu da gerekmiyor. Borç anaparası, SGK ile anlaşmalı bankalara ödenirse tüm cezalar otomatik silinecek. Borçlar 31 Ağustos’a kadar ödenmezse gecikme cezası uygulanacak.