Gönen Çayı, atıklar nedeniyle siyaha büründü

Kaz Dağları’ndan başlayıp, Erdek’ten Marmara Denizi’ne dökülen Gönen Çayı, fabrika atıkları nedeniyle siyaha büründü. Çaydaki kirliliğin, müsilajla gündeme gelen Marmara Denizi'de kirliliği artırdığı kaydedildi.

Gönen Çayı, atıklar nedeniyle siyaha büründü - Sayfa 1

Kaz Dağı'ndan doğup, Erdek Körfezi'ne dökülen Gönen Çayı, kirlilik nedeniyle siyaha büründü.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, "Onlarca sanayi kuruluşu atık tesislerini çalıştırmadan atıklarını Gönen Çayı'na deşarj ettikleri için çay hızlı bir şekilde kirleniyor" dedi.

Gönen Çayı, atıklar nedeniyle siyaha büründü - Sayfa 2

Erdek’ten Marmara Denizi’ne dökülen yaklaşık 134 kilometrelik Gönen Çayı'nın kirli suyu, son dönemde deniz salyasıyla gündeme gelen Marmara Denizi’nin de kirliliğinin artmasına neden oluyor.

Sudaki siyahlık, çevre halkında tedirginlik yarattı.

Gönen Çayı, atıklar nedeniyle siyaha büründü - Sayfa 3

GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, “Kaz Dağları’ndan doğan Gönen Çayı’nın denize döküldüğü Misakça deltası üzerindeyiz. Gönen Çayı’nın kirleticilerinin başında, Gönen Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalar geliyor" dedi.

"Jelatin fabrikası, deri fabrikaları, yenilenebilir enerji işletmesi atıklarını arıtmadan Gönen Çayı'na veriyorlar" diyen Mutlu, şunları söyledi:

"Onlarca sanayi kuruluşu atık tesislerini çalıştırmadan atıklarını Gönen Çayı'na deşarj ettikleri için çay hızlı bir şekilde kirleniyor. Buradan, Misakça’dan da Gönen Çayı Marmara Denizi'ne dökülüyor. Maalesef bu kirliliğin önüne geçilmek için bazı çalışmalar yapılsa da yeterli gelmiyor." 

Gerekli çalışmalar yapılmış olsaydı, kirleticilerin engellenmesine yönelik gerekli adımlar atılsaydı çayın bugün bu halde olmayacağını belirten Mutlu, "Maalesef fabrikalar atıklarını arıtmadan çaya boşaltmakta. Çayla birlikte Marmara Denizi de hızla yok olmaya doğru gitmektedir" dedi.

Gönen Çayı, atıklar nedeniyle siyaha büründü - Sayfa 4

İlgililerden 2017 yılında yapılan Gönen Deltası Sulak Alan Eylem Planı çalışmalarını kamuoyuna, basına açıklanmasını istediklerini söyleyen Mutlu, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar ne gibi çalışmalar yapıldı? Bu 5 yıllık bir plandı. Bu planın sonunda gerekli çalışmaların yapılıp yapılmadığını bilmekte çevre örgütleri ve halk olarak bizim en doğal hakkımız. Bunu takip etmek de görevimiz”

Gönen Çayı'ndaki canlı popülasyonu ve balık çeşitliliği konularına da değinen Mutlu, “Çayda 14 farklı balık türünün yaşadığı söyleniyor ama maalesef bu çayda değil 14, 2 balık türünün yaşadığına inanmak bile gerçekten çok zor. Bu kirlilik çayda yaşayan canlıların da neslinin hızlı bir şekilde tükenmesine yol açıyor” şeklinde konuştu.