Financial Times : Türkiye'nin S-400 alması, jeopolitikada 'tektonik kayma' yarattı

ABD ile Türkiye arasında gerilime sebep olan S-400'ler ile ilgili olarak dünyanın önde gelen ekonomi gazetesi Financial Times kapsamlı bir analiz hazırladı. "Türkiye'nin Rusya'ya yanaşması ABD'yi ayazda bıraktı" başlığıyla hazırlanan haberde, Ankara'nın hamlesinin jeopolitik olarak tektonik kayma yarattığı belirtildi.

Financial Times : Türkiye'nin S-400 alması, jeopolitikada 'tektonik kayma' yarattı - Sayfa 1

Financial Times’ın Ankara muhabiri Laura Pitel ile Moskova muhabiri Henry Foy imzalı haberde Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının yarattığı etki kapsamlı bir analiz ile mercek altına alındı. 

Financial Times : Türkiye'nin S-400 alması, jeopolitikada 'tektonik kayma' yarattı - Sayfa 2

Ankara’nın S-400 hamlesinin jeopolitik bağlamda tektonik kayma yarattığının vurgulandığı haberde, “Hayati önemi olan bir NATO üyesinin Batı’nın karşısındaki bir ülkeden savunma sistemi satın alması 3 yıl önce savaşın eşiğinden dönen Türkiye ile Rusya ilişkilerinin dramatik bir şekilde değiştiğini gözler önüne seriyor. 

Financial Times : Türkiye'nin S-400 alması, jeopolitikada 'tektonik kayma' yarattı - Sayfa 3

Bu değişimin sebebi kısmen iki ülke liderlerinin kurduğu kişisel bağ ile Ankara ile Washington’ın aynı ölçüde yaşadığı gerilim. Soğuyan ilişkiler Erdoğan’ın başka yerde müttefik aramasına teşvik etti” ifadesi kullanıldı.

Financial Times : Türkiye'nin S-400 alması, jeopolitikada 'tektonik kayma' yarattı - Sayfa 4

15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra Putin ve Erdoğan’ın en az 23 kez bir araya geldiğini ve en az 52 kere telefonla konuştuğunun belirtildiği haberde Suriye konusunda Rusya ve Türkiye’nin karşı taraflarda olduğu aktarılıyor.