Fenerbahçe-Olympiakos maçının ardından otoritelerin görüşleri

Yüzde 100 şampiyon - Aydın Örs (Milliyet)Şu bir gerçek ki, Fenerbahçe yüzde 100 hak ettiği bir şampiyonluğu kazandı. Geçen sene son anda kaybedilen finalden sonra koyduğu hedefe adım adım ve planlı, yoğun bir çalışma ile ulaştı. Disiplin, takım olma anlayışıyla, özellikle play-off'tan itibaren oynadığı tüm takımları sürklase etti. Böyle bir üstünlük bu seviyede uzun süredir görülmemişti.Başta Obradovic olmak üzere, teknik ekip ve oyuncuları kutluyorum. Ancak kutlamamız gereken bir isim de başkan Aziz Yıldırım'dır. Bu şubeyi geçmişten bugüne kadar nasıl desteklediğini bildiğim için kendisini de özel olarak ayrıca tebrik ediyorum. Bu başarı sadece Fenerbahçe camiasına değil, tüm Türkiye'ye verilmiş bir armağan...Bu başarıda bütün oyuncuların büyük emeği var. Hepsi çok çalıştı ancak Udoh için yine bir-iki söz söylemek gerek. Hem kişilik olarak, hem de sahadaki performansıyla imrenilecek bir oyuncu... Son yıllarda böyle bir oyuncunun ülkemize gelmediğini söyleyebiliriz. Oyunun her alanında hazırdı. Gerek savunma, gerekse hücumda her yönüyle muhteşemdi.Dünkü maçtan sonra Kalinic'e de bir paragraf açmak gerekir. Panathinaikos ve Real Madrid maçlarından sonra, bu maçın özelinde de müthiş işler yaptı. İlk yarıda attığı şutlar, ikinci devrede, en kritik anlarda sahne alışı, maçın başından sonuna kadar savunmada hep aynı sertliğini korumasıyla takdiri hak etti. Bütün takım çaba gösterdi, şampiyonluğu getirdi ama bu iki oyuncu dün öne çıkan isimlerdi.Fenerbahçe, son 3 sene de Final Four oynama başarısı göstererek, her sene de bir öncekinden daha iyi neticeler elde ederek, çıtayı çok yükseltti. Bunu korumak daha zor olacaktır. Bunun için de öncelikle takımı korumak lazımdır. Obradovic'in zaten kalacağını düşünürsek, mevcut kadroyu korumak ve hocanın seçeceği bir-iki takviyeyi yapmak gerekir. Fenerbahçe bunu yapacaktır ve bu da önümüzdeki en az 2-3 yıl daha bu takımın aynı seviyelerde kalacağını gösterir.Son söz de taraftar için... Onların da şampiyon olduğunu düşünüyorum. Son yıllarda bu kadar güzel bir tabloyu hiçbir taraftar oluşturmamıştı.

Fenerbahçe-Olympiakos maçının ardından otoritelerin görüşleri - Sayfa 1

Yüzde 100 şampiyon - Aydın Örs (Milliyet)

Şu bir gerçek ki, Fenerbahçe yüzde 100 hak ettiği bir şampiyonluğu kazandı. Geçen sene son anda kaybedilen finalden sonra koyduğu hedefe adım adım ve planlı, yoğun bir çalışma ile ulaştı. Disiplin, takım olma anlayışıyla, özellikle play-off'tan itibaren oynadığı tüm takımları sürklase etti. Böyle bir üstünlük bu seviyede uzun süredir görülmemişti.

Başta Obradovic olmak üzere, teknik ekip ve oyuncuları kutluyorum. Ancak kutlamamız gereken bir isim de başkan Aziz Yıldırım'dır. Bu şubeyi geçmişten bugüne kadar nasıl desteklediğini bildiğim için kendisini de özel olarak ayrıca tebrik ediyorum. Bu başarı sadece Fenerbahçe camiasına değil, tüm Türkiye'ye verilmiş bir armağan...

Bu başarıda bütün oyuncuların büyük emeği var. Hepsi çok çalıştı ancak Udoh için yine bir-iki söz söylemek gerek. Hem kişilik olarak, hem de sahadaki performansıyla imrenilecek bir oyuncu... Son yıllarda böyle bir oyuncunun ülkemize gelmediğini söyleyebiliriz. Oyunun her alanında hazırdı. Gerek savunma, gerekse hücumda her yönüyle muhteşemdi.

Dünkü maçtan sonra Kalinic'e de bir paragraf açmak gerekir. Panathinaikos ve Real Madrid maçlarından sonra, bu maçın özelinde de müthiş işler yaptı. İlk yarıda attığı şutlar, ikinci devrede, en kritik anlarda sahne alışı, maçın başından sonuna kadar savunmada hep aynı sertliğini korumasıyla takdiri hak etti. Bütün takım çaba gösterdi, şampiyonluğu getirdi ama bu iki oyuncu dün öne çıkan isimlerdi.

Fenerbahçe, son 3 sene de Final Four oynama başarısı göstererek, her sene de bir öncekinden daha iyi neticeler elde ederek, çıtayı çok yükseltti. Bunu korumak daha zor olacaktır. Bunun için de öncelikle takımı korumak lazımdır. Obradovic'in zaten kalacağını düşünürsek, mevcut kadroyu korumak ve hocanın seçeceği bir-iki takviyeyi yapmak gerekir. Fenerbahçe bunu yapacaktır ve bu da önümüzdeki en az 2-3 yıl daha bu takımın aynı seviyelerde kalacağını gösterir.

Son söz de taraftar için... Onların da şampiyon olduğunu düşünüyorum. Son yıllarda bu kadar güzel bir tabloyu hiçbir taraftar oluşturmamıştı.


Fenerbahçe-Olympiakos maçının ardından otoritelerin görüşleri - Sayfa 2

Fenerbahçe'nin kusursuz zaferi - Ümit Avcı (Milliyet)

Nasıl anlatsam, nereden başlasam... Öyle büyük bir destan ki bu yazılan... Teşekkürler Fenerbahçe... Çeyrek finalde Panathinaikos, yarı finalde Real Madrid ve finalde de Olympiakos'u eze eze yenerek, dile kolay; Euroleague şampiyonluğuydu alınan.

Euroleague finalinde, Olympiakos gibi bir düzen takımını 20'ye bağlayarak kazanmaktı efsane olan... Kimin bu ligde daha büyük olduğunu, kimin Avrupa'da kral olduğunu, kimin ‘ŞAMPİYON' olduğunu, Final Four'da iki büyük ekolün takımları Real Madrid ve Olympiakos'a göz açtırmadan, en ufak bir tereddüte bile imkan bırakmadan herkesin aklına kazımaktı aslolan...

Öyle bir başladı ki Fenerbahçe maça, zaten inanan yürekler, daha 5. dakikada daha hızlı çarpmaya başladı Sinan Erdem Spor Salonu'nda... 5 dakika içinde bir önceki maçın asist kralı Udoh'un yaptığı üç asistle, play-off'ların kralı Kalinic'in art arda attığı üçlüklerle, boyalı alanda Olympiakos'a verilen ‘Burası İstanbul, çıkış yok' mesajının en net haliyle herkes hazırlamıştı kendisini tarihi zafere.

O pes etmeyen, skor ne olursa olsun geri dönmeyi bilen Olympiakos, Fenerbahçe'ye karşı da denedi aynı şeyi. Ancak Obradovic öyle bir hazırlamıştı ki takımını, o dönüşlerin mimarı olan Spanoulis, önce Bogdanovic, ardından Kalinic'in savunmasında, maçın kaderini değiştirmek bir yana, 12'de 2 isabetle kendi istatistiklerini alt üst etti.

İlk çeyreğin sonundaki 2 saniyelik hücumu bile büyük bir ustalıkla oynayan, herkesin atacağı adımı bile ezberlediği anlaşılan bir takımı, zaten bir oyuncu nasıl devirebilirdi ki! Obradovic'in 4 uzunlu sisteminde, Spanoulis gibi bir ismi savunmak durumunda kalan ve işini yine layıkıyla yapan Kalinic'e de, Bogdanovic'e de, Antic'e de, Vesely'ye de, kaptan Melih'e de aynı ayrı teşekkür etmeli.

Tabii ki Fenerbahçe'de basketbol ateşini, 2004 yılında takımın başına efsane Aydın Örs'ü getiren, Ülker birleşmesiyle hedefleri bir anda yükselten, dönem dönem yaşanan sıkıntılara rağmen, şubeden desteği hiç kesmeden onlara inandığını gösteren Aziz Yıldırım ve 2004'te yanan ateşi aleve dönüştüren Obradovic'i de kutlamalı. Zaten biliyorduk, gittiği tüm takımları şampiyon yapan Obradovic'in Fenerbahçe'yi de bundan mahrum etmeyeceğini... Kendisine inananları yine yanıltmadı.

Aslında bu şampiyonluk, maç sonunda ayakta bile duramayan Cenk Renda'nın sevinç gözyaşlarında, hep mükemmeli isteyen Obradovic'in 20 sayı öndeyken bile dinmeyen bağırışlarında ama en çok da, tüm sezon Ülker Arena'yı, son iki maçta da Sinan Erdem'i tıklım tıklım doldurmayı başaran taraftarın inancında saklı...

Fenerbahçe-Olympiakos maçının ardından otoritelerin görüşleri - Sayfa 3

Büyük Fenerbahçe - Mehmet Demirkol (Fanatik)

Şunu unutmamak lazım: Bu takım Final Four evinde olduğu için Avrupa şampiyonu olmadı, Play-Off'ta ev sahibi avantajı olmamasına rağmen şampiyon oldu. Oraları aşıp geldi. Geçen seneki korkunç son saniyeden buraya geldi. Baskonia karşısında 36 sayı geriye düşüp oradan buraya geldi. Ve Final Four'da hep önde kalarak geriye düşmeden buraya geldi. En önemlisi: Avrupa'nın Akrep'i Olympiakos'u, -CSKA maçında da gösterdikleri üzere- hep son çeyrekte dönebilen, her an rakibi sokup paralize etme yeteneğine sahip bir takımı paralize ederek şampiyon oldu.

Obradoviç'in zihni

Spanoulis'in zehirli takımı, değil dönmeği aklından geçirmek, dönüp Fenerbahçe tarafına bakamadı bile. Obradoviç'in zihni sağladı bunu. Bir takım sporunda bir kıtada bu kadar hükümranlık kurmuş bir başka akıl var mıdır bilmiyorum. Fırtına gibi başlangıç. Sadece faullerden sayı bulan Yunanlılar.

Dönüp bakamadılar

İkinci çeyrekte ilk 5'i görünce gelen durulma verdiğimiz hücum ribauntları, Bogdanoviç'in 3 faulle 2. yarıya girişi onun planlarını hiç bozmadı. Hazırlıklıydı. Olympiakos savunmayla bizi kilitledi. Ama Obra açacak yolu buldu. Faullerle açtık içeriyi zorlayarak. Bogdanoviç zorunlu bir şekilde kenarda otururken 13 sayıya çıktı fark. MVP Udoh bloklarıyla bezdirdi. 9 dakika kala geri dönüşlerin kralı Yunanlılar işin bittiğini biliyordu. Gözlerinden okunuyordu bu. Geri dönmeyi bırak, dönüp bakamadılar bile. Psikolojik olarak ezdi Fenerbahçe. İkna etti onları: Yapamazsınız! "Yapamayız" dediler. Yapamadılar...

Fenerbahçe-Olympiakos maçının ardından otoritelerin görüşleri - Sayfa 4

Söz uçar yazı kalır şampiyon F.Bahçe - Merve Toy (Vatan)

İNSAN nereden başlayacağını bilemiyor. Dün gece Sinan Erdem'de doya doya söylesem de söz uçar yazı kalırmış o yüzden bir kez daha; ŞAM-Pİ-YON F.BAHÇE!!!
 
Türk basketbolu adına sarı-lacivert bir tarih yazıldı dün gece. 3 sezonun final-four gediklisi, geçen sezonun finalisti sonunda hakettiği kupaya uzandı. Euroleague'de ilk kez bir Türk takımı şampiyon oldu. Çalıştırdığı tüm takımlarla Euroleague şampiyonluğu yaşayan, 25 sene önce kariyerinin ilk yılında İstanbul'da Avrupa Kupası kazanan Obradovic çeyrek asır sonra F.Bahçe'yle 9. kez Avrupa'nın en büyük takımının antrenörü olarak tarih yazdı. 
 
UNUTULMAYACAK ANLAR
 
İNANDI, inandırdı ve kazandı! Turnuvanın ilk günü Real Madrid galibiyetinden sonra bu maçın heyecanıyla gözüne uyku girmeyenlere, yurt içinde, yurt dışında kalpleri sarı-lacivert çarpanlara, salonu doldurup gırtlakları patlayana kadar bağıran binlerce yüreğe unutamayacakları anlar yaşattı. 
 
SEZON başından bu yana sporcu olmak ne demek herkese gösteren Udoh başta olmak üzere, sakatlık sonrası olağanüstü geri dönüşüyle Bogdanovic'e, dün akşama damga vuran Kalinic'e, hırsıyla takımı ateşleyen Vesely'e, Datome'ye, Sloukas'a, Dixon'a, Nunnally'ye, Antic'e, Melih'e, Ahmet'e, Bennett'e sonsuz teşekkürler. 
 
İSTANBUL'DA oynanan bir final-four'da ilk kez bir Türk takımı vardı! Ve o kupa o Türk takımı sayesinde İstanbul'da kaldı! Emeği geçen herkese yürekten teşekkürler. Maçlarını, antrenmanlarını takip eden bizlere şampiyonluğu da yazdırdılar ya ne diyelim HELAL OLSUN!