EYT'de dikkat çeken gelişme! İşte çalışan EYT'lilere sigorta rehberi

EYT ile emekli olana vatandaşları kapsayan ücret ve kıdem koruma detayı ortaya çıktı. Hükümetin çıkardığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası yasası sonrası EYT'ye hak kazanan vatandaşların en çok merak ettiği konu ise EYT ile emekli olup çalışmaya devam ederken hak kaybına uğrayıp uğramayacaklarıydı. EYT emekli olan vatandaşlarının üç şekilde çalışma şekli bulunuyor. İşte milyonlarca vatandaşı ilgilendiren detaylar...

EYT'de dikkat çeken gelişme! İşte çalışan EYT'lilere sigorta rehberi - Sayfa 1

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası (EYT) kapsamında emekli olanların yaklaşık yüzde 80'i de çalışmayı tercih etti. Emekli olduktan sonra bir işyerinde, kamuda ya da kendi şirketinde çalışmaya devam edenlerin de bir dizi sosyal hakkı bulunuyor.
 

116
EYT'de dikkat çeken gelişme! İşte çalışan EYT'lilere sigorta rehberi - Sayfa 2

Bir işyerinde SSK'lı, kendi adına işyeri açarak Bağ-Kur'lu ve kamuda çalışmaya devam ederek yapılabiliyor. Bir işyerinde hizmet akdine dayalı olarak SSK'lı çalışanlar için emekli maaşından kesinti yapılmıyor, işyerinden aldıkları ücret üzerinden Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeniyor.
 
 

216
EYT'de dikkat çeken gelişme! İşte çalışan EYT'lilere sigorta rehberi - Sayfa 3

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre; Bu primler toptan ödeme olarak iade edilmiyor, hizmet birleştirmesinde dikkate alınmıyor. Destek primi emeklilik sonrası kamuda çalışmaya devam eden memurun aylığından kesiliyor. Bu primlerin emekliliğe bir etkisi bulunmuyor.
 

316
EYT'de dikkat çeken gelişme! İşte çalışan EYT'lilere sigorta rehberi - Sayfa 4

15 yıl 3600 prim gününü doldurup yaşını bekleyenler kıdem tazminatını talep edebilir. Emekli olup çalışanın ücretinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamadığı gibi ücrette kesme cezası uygulanamaz. Aynı değerde bir iş nedeniyle kadın ve erkeğe farklı ücret verilemez.

416