EYT iddiası: 42 yaşında da emekli olunabilecek

Sabah gazetesinde aralık ayında TBMM’ye gelmesi beklenen emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) teklifi ile ilgili bazı iddialara yer verildi. Habere göre kadınlarda 42, erkeklerde 43 yaşını doldurmuş olanlar dahi emekli olabilecek.

EYT iddiası: 42 yaşında da emekli olunabilecek - Sayfa 1

Yaş sınırı olacak mı?

Gazetede Hazal Ateş imzasıyla yayımlanan haberde öne çıkanlar şöyle:

110
EYT iddiası: 42 yaşında da emekli olunabilecek - Sayfa 2

Bakanlığın hazırladığı taslakta bugün itibarıyla bir yaş sınırı bulunmuyor. EYT düzenlemesinde prim ve yıl sayısı şartı değiştirilmeyecek. 

210
EYT iddiası: 42 yaşında da emekli olunabilecek - Sayfa 3

Kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl şartı aranacak. Yasa'da esas alınan 8 Eylül 1999'da 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Bu tarihte 18 yaşında olan bir kadın çalışan 2023 Ocak ayında emeklilik dilekçesini verdiğinde yaklaşık 24 yıllık sigorta süresine sahip olacak. Kadın çalışanlar için 20 yıllık süre yettiği için çalışan bu tarihte 42 yaşında da olsa emekliliğe haz kazanmış olacak. Aynı durumda olan bir erkek çalışan da bir yıl sonra 43 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak.
 

310
EYT iddiası: 42 yaşında da emekli olunabilecek - Sayfa 4

“Yığılmaya karşı önlem alındı”

Emeklilik başvurusu e-devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılabilecek, isteyen yazılı olarak da başvuruda bulunabilecek. SGK'nin teknik altyapısı 1.5 milyon kişinin emeklilik işlemleri için uygun olup bütün hazırlıklar da yapılmış durumda.

410