EYT 20 yıldan beri ilk kez hükümetin gündemine girdi

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT),Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Sosyal Politikalar Başkanvekili Vedat Bilgin’e konuyla ilgili çalışma yapma görevi vermesiyle umutlandı. EYT, 1999 yılından bu yana ilk kez hükümetin gündemine gelmiş oldu.

EYT 20 yıldan beri ilk kez hükümetin gündemine girdi - Sayfa 1

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, EYT ile ilgili son gelişmeleri yazdı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili olarak geçen yıl TBMM açılırken muhalefet partileri ayrı ayrı yasa teklifi vermişti. CHP, MHP ve İYİ Parti’nin teklifleri Meclis’te görüşülememişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Vedat Bilgin’e, konuyla ilgili çalışma yapma talimatı verdi. Bilgin ilk olarak geçen hafta Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği’nin başkan ve yöneticilerinden oluşan beş kişilik heyet ile görüşerek önerilerini dinledi. Bilgin başkanlığındaki Sosyal Politikalar Kurulu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başta olmak üzere ilgili kurumlar ile çalışarak, çözüm önerileri geliştirecek. Bilgin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, emeklilikte yaşa takılanların homojen bir grup olmadığına dikkat çekerek, durumu çok farklı olan kesimler bulunduğunu, çalışmalarının uzun soluklu olacağını, henüz işin çok başında olduklarını söyledi.

EYT 20 yıldan beri ilk kez hükümetin gündemine girdi - Sayfa 2

8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK’lı kadınlar 20; erkekler 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim veya kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 prim günü koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu. BAĞ-KUR’da kadın ise 20 tam yıl, erkek ise 25 tam yıl prim ödemesi ya da kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olması ve 15 tam yıl prim ödeyerek emekliliğe hak kazanıyordu.

EYT 20 yıldan beri ilk kez hükümetin gündemine girdi - Sayfa 3

8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı artırıldı. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ile 2002 yılında daha yumuşak bir kademeli yaş artırımıyla emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60’a çıkartıldı.

2008 yılında yapılan ikinci değişiklikle de emeklilik yaşı 2036’dan itibaren yeniden kademeli olarak artırılarak kadın ve erkeklerde 2048 yılında 65’te eşitlenecek.

Kamuoyunun gündeminde tartışılan emeklilikte yaşa takılanlar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayıp emeklilik yaşları kademeli olarak artırılanları kapsıyor.

EYT 20 yıldan beri ilk kez hükümetin gündemine girdi - Sayfa 4

FORMÜL ARAYIŞI

EYT ile ilgili olarak bir yandan sosyal güvenlik sistemine aşırı yük getirmeyecek, bir yandan da yeteri kadar prim ödemiş olan kişileri mağdur etmeyecek formül aranıyor.

Geçen yıl TBMM’ye sunulan tekliflerin ortak noktası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanların kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olan sigortalılık süresini ve prim günü koşulunu yerine getirmeleri halinde emekli edilmeleri yönünde oldu.