Evi olan bunu yaptıysa yandı: Verilecek ceza belli oldu
Tapu işlemlerinde harç bedelini olması gerekenden düşük gösteren vatandaşlar için yeni bir dönem başladı; Gelir İdaresi Başkanlığı, pişmanlık hükümlerinden yararlanma koşullarını netleştirdi. Detaylar haberimizde…

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), tapu harcı ödemelerinde eksik beyanda bulunan mükelleflere yönelik önemli düzenlemeler içeren bir iç genelge yayımladı. Yayımlanan genelge ile tapu harcını eksik beyan eden kişilerin pişmanlık hükümlerinden nasıl faydalanabileceği ve bu sürecin nasıl işleyeceği ayrıntılı bir şekilde açıklandı.

Yapılan düzenleme, eksik beyanını kendi isteğiyle düzeltmek isteyen mükellefler için bir fırsat sunarken, idare tarafından tespit edilen eksikliklerde ise daha ağır müeyyideler öngörüyor. Tapu devir işlemlerinde, gerçek alım satım bedeli yerine daha düşük bir bedel gösterilerek daha az harç ödenmesi durumuna sıkça rastlanması, vergi idaresini harekete geçirdi.

Pişmanlık Başvurusu ve Sağladığı Avantajlar
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan genelgede, tapu harcını eksik gösterdiğini sonradan fark eden vatandaşların, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesi uyarınca pişmanlık başvurusunda bulunabileceği ifade edildi. Pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanını düzelten mükelleflerden, eksik ödenen harç tutarı için sadece aylık %4,5 oranında bir pişmanlık zammı tahsil edilecek.

Önemli bir avantaj olarak, yöntemi kullanarak beyanını düzelten mükelleflere herhangi bir vergi ziyaı cezası ya da usulsüzlük cezası kesilmeyecek. Söz konusu uygulama, mükellefleri gönüllü uyuma teşvik ederek vergi kayıplarının önüne geçmeyi amaçlıyor. Ayrıca, tapu harcına esas değerin düzeltilmesine yönelik yapılan pişmanlık başvurularının, vergi veya harç beyannamesi verilmemesi sebebiyle ceza kapsamına alınamayacağı da genelgede özellikle vurgulandı.