Emeklilik... Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili tüm merak edilenler!

Kısa çalışma ödeneği koronavirüsün ekonomiye olan etkilerinden az zararla kurtulmak için uygulamaya konuldu. Kısa süre içerisinde işverene de işçiye de can suyu olan kısa çalışma ödeneği hakkında birçok soru merak ediliyor. Kısa çalışma ödeneğinde işçi en fazla ne kadar çalıştırılabilir? Kısa çalışma ödeneği emekliliği geciktirir mi? Kısa çalışma ödeneğinde sigorta primlerini kim ödüyor? İşte merak edilen soruların cevapları…

Emeklilik... Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili tüm merak edilenler! - Sayfa 1

Corona virüs nedeniyle bazı işyerleri kapatıldı, ekonomi küresel olarak yavaşladı, bundan irili ufaklı tüm iş yerleri etkilendi. Devlet, ekonominin çarklarının dönmesi için daha önce zora giren işletmelere verilen kısa çalışma desteğini, tüm işletmelerin kullanımına açtı. Böylece çalışanların ücretlerinin belirli bir kısmı devletçe ödenmeye başladı.

112
Emeklilik... Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili tüm merak edilenler! - Sayfa 2

Çalışanların en fazla merak ettiği konulardan biri, kısa çalışmanın ne kadar 'kısa' olduğu... Ayrıca, kısa çalışmada ücretleri de azalan çalışanlar, bunun istisnai durumlarını ya da kayba uğramamak için haklarını da merak ediyorlar. İşte Milliyet'in haberine göre sık sorulan sorulara yanıtlarla kısa çalışma ödeneği...

 
 

212
Emeklilik... Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili tüm merak edilenler! - Sayfa 3

Kısa çalışma ödeneği ile normal ücret arasındaki farkı işveren ödemek zorunda mı?
Kısa çalışma ödeneği ile çalışanın normalde aldığı ücret arasında fark olmaktadır. Kısa çalışma zorlayıcı nedene dayalı olarak başvurulan bir uygulama olduğundan, çalışanın rızası aranmaksızın yürürlüğe konulmaktadır. Amacı, geçici süre ile işçinin hak kaybı olsa da işini korumasını sağlamaktır. Bu nedenle aradaki fark, kanunun öngördüğü bir fark olup, işverenin ödeme yükümlülüğü yoktur. Fakat bu durum kısa çalışmada zorlayıcı nedenle çalışma süresinin azaltılması halinde işverenin işçinin çalıştığı sürenin ücretini ödeme yükümlülüğü ile karıştırılmamalıdır. Kısa çalışmada işçinin çalıştırılması halinde çalıştığı sürenin ücreti eksiksiz ödenmek zorundadır.

312
Emeklilik... Kısa çalışma ödeneğiyle ilgili tüm merak edilenler! - Sayfa 4

Fark ödenmiyorsa az maaş aldığımdan günde kaç saat daha az çalışmalıyım?
Kısa çalışmanın uygulanmaya başlaması işverenin çalışma süresini en az üçte biri oranında azaltmasına bağlıdır. Dolayısıyla kısa çalışmada olan bir işçi en fazla haftada 30 saat çalıştırılabilecektir. İşçi 30 saati geçmemek şartıyla işverenin belirlediği haftalık süre kadar çalışmakla yükümlüdür. Fakat burada unutulmaması gereken nokta, işçinin çalıştığı bu sürenin ücretini tam olarak alması gerektiğidir. Örneğin çalışma süresi 30 saate düşürülmüşse, işçiye aylık ücretinin üçte ikisi işveren tarafından ödenmelidir. Geri kalan kısım kısa çalışma ödeneğinin karşıladığı oranda İŞKUR tarafından ödenecektir.

412