Oyak Renault ve Tofaş’ın ardından Ford Otosan da üretime ara verecek

Ford Otosan parça tedariki sıkıntısı nedeniyle Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında 3-9 Nisan tarihleri arasında üretime altı gün ara vereceğini duyurdu.

F5HABER F5HABER
Oyak Renault ve Tofaş’ın ardından Ford Otosan da üretime ara verecek

Otomotivde yaşanan tedarik sıkıntısı devam ediyor. 

Tüm dünyada devam eden tedarik krizi ülkemizde de önemli otomotiv fabrikalarının üretimlerini etkiliyor. Oyak Renault ve Tofaş'ın üretime ara vermesinin ardından bugün yapılan açıklamayla Ford Otosan'dan da benzer bir karar geldi. 

Yapılan açıklamada yaşanan tedarik sıkıntıları nedeniyle Kocaeli fabrikalarındaki üretimin 3 Nisan-9 Nisan tarihleri arasında durdurulacağı belirtildi. 

Ford Otosan tarafından KAP'a yapılan açıklamada, "Ana ortağımız Ford Motor Company küresel tedarikçileri ile sorunun çözümüne ve ana üretim hatlarına öncelik vererek elektronik bileşenlere ait materyallerin verimli şekilde kullanmasını sağlamaya çalışmaktadır. Şirket olarak tedarikçilerimiz ile birlikte gerekli planlamalar yapılarak, tedarik sıkıntısının olası etkileri en aza indirilmektedir" denildi. 

2 milyar euroluk yatırım

Ford’un ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV versiyonları ile tam elektrikli versiyonu 2023 yılı ortası itibarıyla kademeli olarak seri üretime hazır hale getirilmesi için geçtiğimiz günlerde "Ford Otosan Gelecek Vizyon Toplantısı" düzenlenmişti.

Toplantıda Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç ve Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, Cumhurbaşkanı Erdoğan nezaretinde protokol imzalamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç da "2 milyar Euro'luk Türk otomotiv sektörünün bugüne kadarki en büyük yatırımını gerçekleştireceğiz. Yeni yatırımımızla Kocaeli fabrikamız, Türkiye’nin batarya dahil ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek" demişti.

11 bin kişi çalışıyor 

1959’da kurulan Ford Otosan, 2018 yılı sonu itibariyle 455 bin ticari araç ve 75 bin adet motor ve 140 bin adet aktarma organı üretim kapasitesi ile Ford Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim merkezi konumunda. 

Son dört yıldır “Türkiye’den en fazla ihracat yapan şirket” unvanına sahip Ford Otosan’ın Gölcük dışında, Kocaeli Yeniköy ve Eskişehir’deki İnönü fabrikaları da bulunuyor. 

11 bine yakın kişiye istihdam sağlayan Ford Otosan, Borsa İstanbul’ daki en değerli otomotiv şirketi. 

Şirketin yüzde 41’i Ford Deutschland Holding’e, yüzde 41’i Koç Holding’e ait ve yüzde 18’i halka açık. 

SONRAKİ HABER