için kaldı

TCMB repo ihalelerine ara verdi

Merkez Bankası, "finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler" nedeniyle 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verdi.

F5HABER F5HABER
TCMB repo ihalelerine ara verdi

TCMB 1 haftalık repo ihalelerine bir süreliğine ara verdiğini açıkladı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır." dendi.

Açıklama öncesinde 6.25 civarında seyreden dolar/TL, ilk etapta 6.21'lere çekildi ancak sonrasında yeniden 6.23 seviyesi görüldü.

Dolayısıyla, Merkez Bankası sıkılaşmaya giderek piyasalara repo ihaleleri üzerinden yüzde 24 ile verdiği Türk Lirası'nı yüzde 25.5 gecelik faizden verecek ve örtülü olarak 150 baz puan faiz artırmış oldu.

Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası, 25 Nisan'da yapılan PPK toplantısının ardından yayımlanan metinden "ek sıkılaştırma" ifadesini kaldırmış ve "Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir" ifadesine yer vermişti.

Dolar kuru PPK metnindeki bu değişiklikten sonra 5.89'dan 5.96 üzerine çıkmış ve tartışmalara neden olmuştu. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 30 Nisan'daki enflasyon raporu sunumunda "Metindeki değişim gerektiği zaman sıkılaştırma döngüsü olabileceğine işaret" diyerek duruma açıklık getirmişti.

Çetinkaya, "Enflasyon görünümünde belirgin bir gelişme sağlanıncaya kadar sıkı duruşun korunacağını ifade ediyoruz ve sonrasında yapısal bir ifade olarak bakıyoruz. Bu elbette kendi içerisinde, yukarı yönlü riskler gerçekleştiğinde, para politikası kurulunun bu konuda bir ihtiyaç gördüğü anda ilave sıkılaştırma da gerçekleştirebileceğini ifade ediyor. Bu çok net, bunu tekrar vurgulamak isterim. Daha yapısal bir cümleyle bunu ikame etmiş olduk." şeklinde konuşmuştu.

14 Eylül 2018 - 22 Mart 2019 tarihleri arasında TCMB fonlamasının tamamı haftalık repo ihaleleri ile yapılırken, finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak 25 Mart 2019 - 8 Nisan 2019 tarihleri arasında haftalık repo ihalelerine ara verilmiş ve fonlama gecelik borç verme oranı olan yüzde 25,5'ten sağlanmıştı.

TCMB, 8 Nisan'dan itibaren haftalık repo ihalelerine tekrar dönmüştü.

SONRAKİ HABER