Merkez Bankası'nın faiz kararı ne anlama geliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yüzde 10.25 olan politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Faiz artırımının beklentiler dahilinde olduğunu açıklayan uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı.

F5HABER F5HABER
Merkez Bankası'nın faiz kararı ne anlama geliyor?

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Naci Ağbal Başkanlığı'nda toplanan Merkez Bankası faizleri 475 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti.

Uzmanlar faiz artırımının beklentiler dahilinde olduğunu açıkladı.

İşte yorumlar...

Belgin Maviş - Ekonomist

Şu an tepkilere baktığımda BIST 100 endeksinde 1306 puana yükseliş var. 1280 seviyesindeydi. Dolar/TL'de de 7,52 seviyesinde hızlı bir geri çekilmeyi gördük. Bu piyasa beklentilerini karşıladığı görülüyor. Aynı zamanda da 10 yıllık tahvil faizimiz de, bunun fiyatlamasını görüyorduk. Şu anda piyasa alış şeklindeki hareketlerle kutluyor ya da beklentileri karşılıyor diyelim.

Bu tabi sayın Cumhurbaşkanının açıklamalarına hem de enflasyonla mücadelede gereken adım atılacağını söyleyen sayın Naci Ağbal'ın da görüşlerini destekler nitelikte. Bu açıdan baktığımızda piyasaların beklentilerini karşılayan bir faiz artışını Merkez Bankası gerçekleştirmiş oldu.

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu - Piri Reis Üni. Rektör Yrd.

Olumlu bir gelişme. Gerçekten piyasa beklentisi buna yakın oluşmuştu. MB uzun süredir piyasaların arkasından gidiyordu. Bu adım net şekilde tekrar haftalık repo ile finansmanın yapılacağı seviyeye getirildi. Öngörülebilir bir noktaya geldi. Zaten fiili faizi de bir miktar geçerrek piyasanın da önüne geçti. Beklentinin karşılanması istikrar için ön koşuldu.

MB muhtemelen bundan sonra zaten kurlardaki artışın da son dönemdeki geçici olduğu vurgusu kurlarda bir baskı olmayacağı yönünde okuyorum. 

Son cümlesi bu kararlılığı gösteriyor diye okuyorum. MB şu an için bu son noktayı kafasında koymuş gibi gözüküyor.

Prof. Dr. Sefer Şener - İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi

Piyasa beklentisi 475 baz puandı. Açıkçası ben bu kadar yüksek oranlı düşüş yapacağını da düşünmemiştim. Ben daha çok taban kısmında kalanlardanım oran olarak. 200 - 250 baz puanlık bir tahminde bulunmuştuk. Fakat şunu söyleyelim, bunun ilk etkilerini biz bir haftalık süre içerisinde özellikle kurlar üzerinde net olarak göreceğiz. Şu anda kurlar üzerinde bir gerileme var. Bu tabi borsayı pozitif etkileyecek. Ama şunu da unutmamak lazım, yapılan tüm anketler zaten ortalama bazda 400-475 faiz artışını beklediğini gösteriyordu. Biliyorsunuz en son 14,56'ları görmüştük ağırlıklı ortalamada.

SONRAKİ HABER