Husiler: Kızıldeniz'deki uluslararası gemi trafiğinin devamı, Lüban ve Gazze’deki ateşkesin devamına bağlı
Yemen’de faliyet gösteren ve İran ile yakın iişkilere sahip Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, İsrail'in Gazze veya Lübnan'da yeniden saldırıya geçmesi halinde, bu çatışmalardan Kızıldeniz’deki uluslararası deniz ticaretinin etkileneceğini belirtterek, Husi füzelerinin İsrail’e ulaşma ihtimalinden bahsederek "İsrail'in Gazze veya Lübnan'da saldırılarını yeniden başlatması halinde derhal harekete geçmeye hazırız" dedi.

Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone Ol2024 yılı, Yemen'deki Husilerin, Arap Körfezi'nden enerji tedarikini tehdit etmek amacıyla Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılar düzenlemişti. Bu saldırıların bazıları petrol ve gaz yüklü gemileri hedef alarak küresel anlamda bir enerji güvenliğini doğurmuştu.
İran'ın doğrudan silah desteğiyle hareket eden Husiler, Kasım 2023'ten bu yana gemilere 100'den fazla saldırı düzenledi. Bu saldırılarda iki gemi batırıldı, bir gemi ele geçirildi ve saldırılarda dört denizci hayatını kaybetti.
Dünya Bankası verilerine göre, dünya petrolünün yaklaşık yüzde 30'u ve kuru yük taşımacılığının yüzde 40'ı Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden taşınıyor. Ancak Babü'l-Mendeb Boğazı'ndaki trafik,Husi saldırıları nedeniyle bir önceki yıla kıyasla yüzde 50'den fazla azaldı. Bu durum, saldırıların küresel ticaret üzerindeki ciddi etkisini gözler önüne seriyor.
Lloyd’s List Intelligence verilerine göre, bölgesel limanlar ve Süveyş Kanalı gibi kritik nakliye hatları gelecekte de büyük zorluklarla karşı karşıya. Kanalı kullanan gemi sayısı Kasım 2023'te aylık 2.068 iken, Ekim 2024'te bu sayı aylık yaklaşık 877'ye düştü.
Saldırıların artması üzerine ABD Başkanı Donald Trump, Husileri yabancı terör örgütü ilan eden bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Bu karar, örgütün finansmanına ve silahlanmasına yönelik kısıtlamaları artırmayı ve uluslararası denizcilik güvenliğini tehdit eden saldırıları sonlandırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, bu kararname önümüzdeki dönemde İran ve bölgedeki vekil gruplarına yönelik daha sert bir politikanın öncü adımları olarak değerlendiriliyor. Aylardır süren İsrail’in Gazze saldırıları sonrasında Gazze’de ateşkes sağlanmış olsa da, Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi'nin sürekli olarak eli tetikte bekleme politikası, Kızıldeniz'deki istikrarı halen tehdit altında tutuyor.
İran’ın Husilere verdiği destek, yıllardır kendisine uygulanan Batı ambargolarında karşı durabilmek için petrol ihracatını uluslararası yaptırımlardan koruma stratejisinin bir parçası. Bu durum, İran'ın bölgede deniz gücü olarak kendini konumlandırma çabalarını da yansıtıyor. Fiili olarak müdahale edemeyen iran vekiller üzerinden kendi çıkarlarını korumaya çalışıyor.