Fed Başkanı'ndan "faiz artış hızı yavaşlayabilir" mesajı

Fed Başkanı Powell, ABD’ki enflasyon rakamlarının olumlu seyretmesi durumunda politika faizi artışında yavaşlamanın başlayabileceğine işaret etti.

F5HABER F5HABER
Fed Başkanı'ndan "faiz artış hızı yavaşlayabilir" mesajı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, dünyanın merakla beklediği açıklamayı yaptı.

ARALIK AYINDA ARTIŞ HIZI AZALABİLİR

Powell, “Enflasyonu düşürmeye yetecek kısıtlama düzeyine yaklaşırken, faiz artış hızımızı yumuşatmak mantıklı. Faiz artış hızını azaltma zamanı Aralık toplantısından itibaren gelebilir” ifadesini kullandı.

Reuters’ta yer alan habere göre, enflasyonu kontrol altına almak için yapılması gerekenleri belirten ve politikayı bir süre kısıtlayıcı bir seviyede tutmayı gerektireceğini ifade eden Powell, tahmini “nihai faiz oranını” belirtmezken, politika yapıcıların Eylül tahminlerinde belirttiği yüzde 4,6’dan “biraz daha yüksek” olabileceğini söyledi.

“DAHA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR”

“İş tamamlanana kadar rotamızda kalacağız” diyen Powell, bazı verilerin enflasyonun gelecek yıl yavaşlayacağına işaret etmesine rağmen, “fiyatları eski haline getirmek için daha gidecek çok yolumuz var” ifadesini kullandı.

Powell, mal enflasyonu düşerken, konut maliyetinin önümüzdeki yıl artmaya devam edeceğini, hizmetler için temel fiyat önlemlerinin yüksek ve işgücü piyasasının sıkı olduğunu kaydetti. Powell sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomik faaliyetteki büyüme, uzun vadeli eğiliminin çok altında yavaşladı. Ancak enflasyonun yavaşlaması için bunun sürdürülmesi gerekiyor. Mal üretimindeki darboğazlar hafifliyor ve mal fiyatları enflasyonu da geriliyor gibi görünüyor ve bunun da devam etmesi gerekiyor. Bazı ümit verici gelişmelere rağmen, fiyat istikrarını yeniden sağlamak için kat etmemiz gereken daha çok yol var."

SONRAKİ HABER