için kaldı

Engelli kimlik kartı nereden alınır? Bedava akbil için nasıl başvurulur?

Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini yüzde kırk (%40) veya daha yüksek bir oranda kaybedenler sağlık raporu aldıktan sonra engelli kimlik kartı almaya hak kazanırlar. Engelli kimlik kartı olanlar da ücretsiz akbil temin edebilir. 

F5HABER F5HABER
Engelli kimlik kartı nereden alınır? Bedava akbil için nasıl başvurulur?

Engelli kimlik kartı bulunan vatandaşların birçok hakkı bulunur. Engelli kimlik kartı ile hastane, kamu kuruluşları gibi yerlerde sıra beklemeden işlem yaptırabilir, İBB'den ücretsiz ulaşım kartı alabilirsiniz. Peki engelli kimlik kartı nereden alınır? 2022 Engelli kimlik kartı için gerekli belgeler nelerdir? 

ENGELLİ KİMLİK KARTI NEDİR?

19.07.2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik” gereği engellilere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere engelli kişilere verilen kimlik kartıdır.

BAŞVURU İÇİN İZLENECEK YOL

Engelli kimlik kartına ilk kez başvuracak vatandaşlar bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini yüzde kırk (%40) veya daha yüksek bir oranda kaybettiklerini gösteren sağlık raporu ile bulundukları ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurur. Burada raporun aslı görülüp kontrol edildikten sonra kişiye iade edilir. Daha sonra başvuran kendisine verilen başvuru formunu doldurarak teslim eder. Kimlik kartına basılmak üzere fotoğraf da istenmektedir. Bu işlemler en geç 7 gün içinde tamamlanmaktadır.

ÜCRETSİZ AKBİL NASIL ALINIR?

Engelli kimlik kartı bulunanlar akbil başvuru merkezlerine giderek ya da online olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak ücretsiz akbil alabilir.

ENGELLİ KİMLİ KARTI NEREDEN ALINIR?

İlinizde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne gerekli belgeler ile başvurmanız halinde engelli kartı almanız oldukça kolaydır. Engelli kimlik kartınız için gerekli olan tüm bilgileri bu bakanlıktan almanız da mümkündür. Bakanlık gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra size en kısa zamanda kimlik kartını verecektir.

ENGELLİ KİMLİK KARTI İÇİN GEREKLİ BELGELER

Engelli kimlik kartları başvurusunda 19.07.2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmeliğin 7'nci maddesi gereği;

- Sağlık kurulu raporu aslı veya onaylı örneği (Engel Oranı %40 ve üzeri)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 2 adet fotoğraf
- Engelli Kimlik Kartı Müracaat Formu
- Dilekçe
- İlk Başvuru Dilekçe Örneği
- Refakatçi Kartı Dilekçe Örneği
- Kayıp Kart Dilekçe Örneği
- Engel Oranı Değişikliği Dilekçe Örneği

Engelli Kimlik Kartı bir defaya mahsus alınır ve yenilenmez. Ancak, vefat eden veya sağlık kurulu raporuyla belirlenen özürlü oranı %40'ın altına düşenler kartlarını il müdürlüklerine iade eder. Engelli birey kalıcı bir engele sahipse bir defa sağlık kurulu raporu alıp, kendisine sağlanan tüm hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanacaktır.

SONRAKİ HABER