için kaldı

Enflasyon verisi sonrası dolar değer kaybetti

Dolar açıklanan enflasyon verileri sonrasında düşüş kaydederek gün içerisinde yüzde 0,30 civarı geriledi. Enflasyon, şubat 2021'de yüzde 0,91 artarken, yıllık bazda yüzde 15,61 oldu.

F5HABER F5HABER
Enflasyon verisi sonrası dolar değer kaybetti

Enflasyon oranı her ayın başında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bildiriliyor. TÜİK tarafından yapılan açıklamanın ardından kira zammı, emekli zammı gibi birçok oranı enflasyon verisi belirliyor. Merakla beklenen Şubat ayı enflasyon oranı TÜİK tarafından açıklandı. Buna göre Şubat ayında enflasyon oranı (TÜFE) yıllık %15,61, aylık %0,91 olarak gerçekleşti.

Dolar/TL, tüketici fiyat endeksinin yıllık yüzde 15,61 olarak gerçekleşmesiyle düştü. Güne 7,36 civarında başlayan dolar kuru, yüzde 0,30 düşüşle 7,33'e geriledi.

Bloomberg HT anketine katılan 17 ekonomistin medyan tahmini tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 0,8, yıllık yüzde 15,50 artacağı yönündeydi.

Ankette en düşük beklentiyi paylaşan kurum Şubat ayında aylık enflasyonun yüzde 0,5; yıllık yüzde 15,10 olarak gerçekleşmesini bekliyordu. En yüksek beklentiyi paylaşan kurum ise Şubat ayında tüketici enflasyonunun aylık bazda yüzde 1.71 artış göstermesini; yıllık bazda yüzde 16,5 olmasını öngörmüştü.

Dolar/TL haftaya 7,43 seviyesinde başladıktan sonra pazartesi günü sert bir düşüşle 7,22’ye kadar gerilemişti.

Yabancılardan dolar/TL tahminleri
Bank of Mitsubishi Tokyo Mart ayında yayımladığı kur görünümü raporunda, ters dolarizasyon için önkoşulların tamamlandığını ve Türk varlıklarına olan ilginin arttığını belirterek 2021’in ilk yarısı için dolar/TL tahminlerinin 7,20 olduğunu söyledi.

Mizuho Bank Kur Stratejisti Hidetoshi Honda ise Mart ayı sonu için kur tahmininin 7,50 TL olduğunu belirtirken faiz indirimlerinin beklenenden daha erken olabileceğine değindi.

Yıl sonu için dolar/TL tahmininin 8,00 olduğunu belirten Honda Dolarda uzun pozisyon tavsiye ettiğini vurguladı.

Standard Chartered analistleri ise Kovid-19’a karşı aşılama süreciyle küresel ekonomideki toparlanma neticesinde Türkiye’nin enerji faturasının turizm gelirlerinden daha hızlı artacağını öngörerek, yıl sonu dolar/TL tahminlerini 9 olarak koruduklarını belirttiler.

SONRAKİ HABER