için kaldı

Enflasyon nedir? Enflasyon nasıl hesaplanır?

Bugün saat 10'da TÜİK'ten yapılan açıklama ile 2020 yılının enflasyon karnesi belli oldu. Enflasyonun ne anlama geldiğine dair sorularda merak edildi. Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durumdur. Peki enflasyon nedir, enflasyon nasıl hesaplanır? Enflasyonun olumsuz sonuçları nelerdir? Yanıtı haberimizde...

F5HABER F5HABER
Enflasyon nedir? Enflasyon nasıl hesaplanır?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon rakamları bugün saat 10.00'da belli oldu. Enflasyonun ne olduğu, enflasyonun nasıl hesaplandığı da araştırılmaya başlandı.

ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon mal ve hizmet fiyatlarının genel seviyesinde yaşanan sürekli artış olarak tanımlanır. Enflasyon, sadece bir veya birkaç mal ve hizmetin değil, ortalama bir tüketicinin yıl içinde kullandığı tüm mal ve hizmetlerde meydana gelen fiyat değişikliğini kapsar.

İlk tanımda iki durumdan bahsedilmektedir:

Birinci olarak tek bir fiyat ya da fiyat grubu değil, fiyatlar genel seviyesi gösterge alınmaktadır.

İkinci olarak artışın bir kereye ya da birkaç defaya mahsus olmadığı, sürekli olduğu vurgulanmaktadır.

Fiyatların genel seviyesi, ekonomide seçilen belli bir mal ve hizmet kümesinin (sepetinin) parasal karşılığıdır. Fiyatlar, mal ve hizmetlerle dolaşımdaki para miktarı arasındaki dengeye göre oluşur.

ENFLASYON NASIL HESAPLANIR?

Enflasyon genel olarak mal ve hizmet sepeti içinde bulunan öğelerin ortalama fiyatlarında bir yıl boyunca yaşanan değişime bakılarak hesaplanıyor.

Merkez Bankası’nda yer alan bilgilere göre enflasyon, piyasada seçilmiş mal ve hizmetlerin ortalama fiyatlarının dönemsel değişimini gösteren fiyat endeksleri ile hesaplanıyor.

Enflasyon oranı için Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) değişim oranları kullanılır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hesaplanan TÜFE hane halklarının tüketim harcamalarında yer alan mal ve hizmetlerin belirli zaman aralıklarında fiyatlarındaki değişmeleri göstermektedir.

Enflasyonun bazı olumsuz sonuçları vardır

Paranın satın alma gücü düşer. Satın alma gücü giderek düşerse bu durum para birimine olan güveni azaltır ve dolarizasyona yol açar. Yüksek enflasyon ortamında ulusal paranın alım gücü düştükçe satın alma gücünü koruyan yabancı para birimlerine tercih artar.

KRİTİK VERİLER BUGÜN AÇIKLANDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00'da açıkladı. Milyonlarca memurun merakla beklediği 2021 memur maaşı zammı da enflasyon rakamlarının ardından açıklandı

 İŞTE ARALIK AYI ENFLASYON RAKAMLARI

TÜİK, aralık ayına ilişkin tüketici enflasyonunu açıklandı. TÜİK'in verilerine göre aralık ayında TÜFE yüzde 1.25 artarken memur ve emekli maaşlarını etkileyecek yıllık enflasyon ise yüzde 14.6 oldu

2021 MEMUR MAAŞI ZAM ORANI 

Memur maaşlarında yapılacak artış oranı, yıl sonu enflasyonuna göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK),aralık ayı enflasyon verilerini saat 10.00'da açıkladı. TÜİK'in Aralık ayı enflasyon verilerine göre, memur maaşlarında geçerli olacak zam oranı yüzde 4,36+3 yani 7,36 oldu. 2021 memur maaşlarında geçerli olacak yüzde 7,36 oranındaki memur zammının yüzde 3'ü toplu sözleşme zammı olarak açıklanırken memur zammının yüzde 4,36'sı enflasyon farkından kaynaklanan zam oranı olarak açıklandı.

MEMURLAR İÇİN TOPLU SÖZLEŞME ZAM ORANI KAÇ?

Toplu sözleşmeden kaynaklı olarak geçen yılın ikinci yarısında yüzde 4 zam alan devlet memurları, aralık ayında TÜFE'nin sabit kalması veya aylık enflasyonun yüzde 3.03'ten fazla düşmemesi halinde enflasyon farkı alacak. Memurlara toplu sözleşme gereği bu yılın ocak ayında yüzde 3 zam da verilecek.

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

Toplu sözleşme gereğince enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor. 2020'nin ilk 6 ayında enflasyon yüzde 5,75 olmuş, bu nedenle söz konusu dönem için belirlenen yüzde 4 toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı memur maaşlarına yansıtılmıştı.

 

SONRAKİ HABER