için kaldı

Dolar ve euroda düşüş devam ediyor

Dolar/TL, Merkez Bankası faiz kararının açıklanacağı yeni haftaya düşüşle başladı. 6 ay sonra 7 liranın altına gerileyen dolar/TL, dünkü düşüşünü koruyor. Dolar/TL’de faiz kararı öncesi zayıf seyir sürerken, piyasalarda kurun 7 liranın altında kalıp kalmayacağı takip edilecek.

F5HABER F5HABER
Dolar ve euroda düşüş devam ediyor

Dün 6 ay sonra 7 liranın altına gerileyen dolar/TL'nin 7 liranın altında kalıcı olup olmayacağı piyasalardaki en önemli soru işaretleri arasında.

Dünya'nın haberine göre, 6.95'in altına kadar çekilen dolar/TL günü 6.9640'tan kapattı. Bu sabah saatlerinde de kur yeniden 6.95'in altına geriledi. Euro/TL'de de 8.43'ler ile geçen yılın ağustos ayından bu yana görülen en düşük seviyeler mevcut.  

Analistler, TCMB'nin sıkı para duruşunu devam ettirmesi, fiyat istikrarının sağlanması konusunda atılan adımlar ve hükümet tarafından açıklanması beklenen ekonomik ve hukuk alanındaki reformların Türk lirası varlıklara ilgiyi artırdığını belirtti.

Teknik açıdan dolar/TL'de 7.10'un altında kalınması durumunda 6.85'in gündeme gelebileceğini söyleyen analistler, olası yükselişlerde 7.30'un direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

DOLAR NEDEN DÜŞÜYOR?

Ekonomide yeni dönem adımları, söylemleri ve reform hareketlerinin etkisiyle dolar kuru Kasım ayında yönünü aşağı çevirdi. Kur, 6 Kasım tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesini 8.58 lira ile test etmiş, Merkez Bankası'nın bu tarihten itibaren enflasyon hedefleme stratejisi doğrultusunda 675 baz puan faiz artırımı ve güçlü bir şekilde para politikasında uzun bir süre sıkı duruş sürecek mesajı vermesi sonrası dolar kuru, Şubat 2021 Para Politikası Toplantısı öncesi 6.95 seviyesinin altını gördü.

Dolar/TL'de tarihi zirvesi seviyesi dikkate alındığında 6 Kasım'dan bu yana (Yaklaşık 102 gün) kayıp yüzde 19'un üzerine çıktı.

Merkez Bankası'nın yüzde 5 enflasyon hedefi stratejisi doğrultusunda piyasaya verdiği net mesajlar, "Gerekirse daha fazla sıkılaştırmaya gideriz" açıklaması dolar kurunu baskılayan en büyük etmen olarak göze çarptı.

TERS DOLARİZASYON BAŞLADI

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, uzun bir süre faiz indirimlerinin gündemde olmadığını belirtirken, Türk lirasının emsal ülkelerin para birimlerine göre daha fazla getiri sunması yabancı ilgisini artıran başlıca etmen oldu.

Ağbal, yüzde 5 enflasyon hedeflemesi doğrultusunda sabırlı olunacağının altını çizerek, kritik yıl olarak da 2023'ü işaret etti. Bunun yanında, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında üst üste 2 hafta azalma yaşanırken, piyasalarda hakim görüş "Ters dolarizasyon başladı" oldu.

Merkez Bankası'nın son verilerine göre yerlilerin döviz mevduatları bir önceki haftanın verilerine göre 2.1 milyar dolar geriledi. Yerlilerin döviz mevduatlarındaki bu düşüş, 2020 yılının Nisan ayından bu yana en sert gerileme olarak dikkat çekti.

TERS DOLARİZASYON HIZLANACAK"

İstanbul Gedik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abuzer Pınar A Para'da dolar/TL üzerine değerlendirmelerde bulundu. Pınar, dolar kurunun 7 liranın altına inmesiyle ters dolarizayonun hızlanacağını ifade ederek, "Ters dolarizasyon başladı" dedi.

SONRAKİ HABER