17 Eylül Dolarda son durum

17 Eylül sabahı dolar kuru 5.7295 TL'den güne başladı. Suudi Arabistan'ın petrol arzındaki durum sıcaklığını koruyor. Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine düzenlenen saldırı sonrası petrol fiyatları son dört ayın zirvesine yükseldi. Piyasaların ana gündemi ise FED'in yarın vereceği faiz kararı ve küresel bazda artan dolar talebine karşın parasal genişlemeye gidip gitmeyeceği...

F5HABER F5HABER
17 Eylül Dolarda son durum

Dolar/TL, geçen hafta TCMB'nin yüksek montanlı bir faiz indirimi yapmaması ve beklentilere paralel 325 bp indirimin yanı sıra iyi gelen enflasyon nedeniyle kur 5.65 - 5.70 bandına gerilemişti.

Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine Cumartesi günü yapılan saldırının arz endişelerini artırması ve Orta Doğu'da yükselen jeopolitik riskler haftaya TL'de satış baskısı yarattı. Türkiye'nin cari açığında negatif tarafı besleyen en büyük kalem olan enerji ithalatında petrol fiyatlarının son 4 ayın yükseğini görerek 70 doları aşmasıyla dolar kuru da yükseldi.

Dün 5.74 seviyesini gören kur, daha sonra 5.71'e gevşese de kapanışı 5.7285'ten yaptı. Petroldeki hareket ve küresel dolar talebi TL'nin dün gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı sergilemesine neden oldu.

Aramco tesislerine yapılan desteğin İran destekli olabileceği iddiası, ABD ve İran arasındaki gerginliğin ambargodan sonra enerji arzına da sıçraması ve Aramco tesislerinde tam kapasite üretime dönülmesinin zaman alacağı kaygısıyla kur yüksek seviyesini bugün de koruyor.

SON DURUM

17 Eylül sabahına dolar/TL 5.7295 TL'den Euro ise 6.31'den başladı.

Dolar şu dakikalarda 5,73 Euro ise 6,30 seviyesinden işlem görüyor. 

İçeride bugün Hazine ihaleleri izlenecek. Dün, düzenlediği iki ihale ile 2.6 milyar TL piyasadan yaklaşık 4 milyar TL borçlanma gerçekleştiren Hazine, bugün 13 ay vadeli kuponsuz tahvilin ilk ihracını ve 6 yıl vadeli FRN'in yeniden ihracını yapacak.

Piyasalarda bu hafta FED'in faiz kararı ve QE adımları izlenecek. Beklentilere göre faiz değiştirmeme olasılığı yüzde 31.9 seviyesine kadar çıkarken, 25 baz puan indirim olasılığı yüzde 68.1 oldu. Böylelikle 50 bp indirim beklentisi ortadan kalktı ancak analistler FED'den bir IOER ayarlaması ve varlık alımına başlayarak dolar likiditesini artırıp artırmayacağına dair adımların önemine dikkat çekiyor.

PETROLDE 28 YILIN REKORU

Cumartesi günü Suudi Arabistan'nın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Aramco'ya drone'larla gerçekleştirilen saldırılar Suudi Arabistan'ın petrol üretimini vurdu. Saldırılar nedeniyle günlük 5,7 milyon varil üretim kaybı yaşandı. Bu rakam ülkenin günlük üretiminin yarısından fazla, toplam petrol arzının da yüzde 6'sına denk geliyor.

Petrol bu gelişmeyle yüzde 19,5 arttı, 71,95 dolara yükseldi. Petrolde 14 Ocak 1991'den beri böyle sert gün içi artış kaydedilmemişti. Suudi yetkililer, üretimin eski haline dönmesinin haftalar alacağını söylüyor. ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin acil durum rezervlerinin kullanılmasına izin verdiğini duyurdu.

Petrol bu gelişmeyle birlikte 66 dolar seviyesinde seyrediyor.

SONRAKİ HABER