16 Mayıs Dolar ve Euro da son rakamlar

Dolar/TL birkaç gündür geniş bantta sert dalgalanmaya devam ederken dün 6 - 6.05 arasında sakin bir seyir izledi. 16 Mayıs sabahı dolar kuru 6.02'li seviyelerde. İşte Dolar ve Euro da güncel rakamlar...

F5HABER F5HABER
16 Mayıs Dolar ve Euro da son rakamlar

Dolar/TL, bir süredir yoğun haber akışı ve veri gündemiyle sert 15 - 20 kuruş aralıklı bantta sık dalgalanırken, dün 6 - 6.05 arasında sakin bir seyir izledi.

Hazine'nin mayıs ayı iç borçlanma programını bu hafta başında düzenlediği 4 ihale ile tamamlaması ardından dün piyasalarda başta bütçe olmak üzere veri gündemi takip edildi.

İşsizlik oranı Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan Şubat döneminde yüzde 14.7 olarak gerçekleşerek, 10 yılın en yüksek seviyesinde kalmaya devam etti.

SON DURUM

İşlemciler başta bütçe olmak üzere verilerin günlük olarak döviz piyasasında negatif etkisinin olmadığını belirtiyorlar. 16 Mayıs sabahı kur 6.0270 seviyesinde başladı.

Dolar şu dakikalarda 6,02 Euro ise 6,76 seviyesinden işlem görüyor.

Bununla birlikte işlemciler TL'de uzun vadeli seyirde özellikle bütçedeki bozulmayı yakından takip ediyor.

Merkezi yönetim bütçe açığı, harcamalardaki artış trendinin giderleri tetiklemesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın gelirlere negatif etkisiyle yılın ilk dört ayında yüzde 135.1 artışla 54.5 milyar TL'ye yükseldi. Dün bazı kambiyo işlemlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) sıfırdan yüzde 0.1'e yükseltilirken, analistler bu adımın dolarizasyonu azaltmayı amaçladığını ve Hazine'ye yıllık 1 ila 4 milyar dolar arası gelir gelebileceğini belirtiyor.

Öte yandan, harcamaların artmasıyla borçlanma ihtiyacı yükselirken, yüksek enflasyon ikincil piyasalarda faizlerde sert yükselişlere neden oluyor. Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 20, iki yıllık gösterge tahvil yüzde 26 civarında seyrediyor.

Hazine'nin bu haftaki ihalesinde iki yıllık gösterge tahvilde borçlanma maliyeti bir ay önce gerçekleştirilen bir önceki ihaleye göre 313 baz puan geçen yıl Mayıs ayına göre 870 baz puan artış gösterdi. Benzer vadede 2017 Mayıs ayında yapılan borçlanmanın maliyeti ise 1,391 baz puan arttı.

Piyasalarda izlenen diğer başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek bütçe genişletici adımlar, yerel seçimlerin tekrarı kararı, son dönemde yavaşlasa da lokallerin altı aydır aralıksız döviz biriktirme eğilimi, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

SONRAKİ HABER