Uzman öğretmenlik başvuru ekranı ve şartları! MEB uzman öğretmenlik sınav takvimini açıkladı!

Uzman öğretmenlik başvuruları bugün itibariyle başladı. MEB uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için başvuru şartlarını açıkladı. Yayınana 2022 takvime göre uzman öğretmenlik sınav ve sınav sonuç tarihi de belli oldu. Ayrıca kimlerin sınavdan muaf tutulacağı da bildirildi. Peki Uzman öğretmenlik başvuru şartları neler? Uzman öğretmenlik sınavı ne zaman? İşte başvuru ile ilgili bilmeniz gerekenler…

F5HABER F5HABER
Uzman öğretmenlik başvuru ekranı ve şartları! MEB uzman öğretmenlik sınav takvimini açıkladı!

Uzman öğretmen ve başöğretmen olmak isteyenlerin beklediği gün geldi. Yaklaşık bir hafta sürecek olan uzman öğretmenlik ile ilgili tüm şartlar belirlendi. Sınavdan muaf tutulacaklar açıklandı. Ayrıca sınav takvimi de duyuruldu. İşte uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik başvuru süreci ve sonrası hakkında merak edilenler… Uzman öğretmenlik başvuruları son gün ne zaman? Uzman öğretmenlik sınavı ne zaman yapılacak? Başvuru şartları neler ve kimler muaf tutuluyor?

Uzman öğretmenlik başvuru ekranı ve şartları! MEB uzman öğretmenlik sınav takvimini açıkladı! - Resim : 1

MEB BAŞVURU EKRANI 

UZMAN ÖĞRETMENLİK VE BAŞÖĞRETMENLİK SINAV TAKVİMİ

Yazılı sınav başvuruları 26 Eylül-03 Ekim 2022 tarihleri arasında alınacak ve sınav 19 Kasım 2022 Cumartesi günü gerçekleşecek. Sınav sonuçları 12 Aralık 2022 tarihinde duyurulacak.

Öte yandan sertifika almaya hak kazanan öğretmenlerin sertifikaları, 4 Ocak 2023 tarihinde düzenlenecek ve uzman ya da başöğretmen unvanı alan öğretmenler, 15 Ocak 2023 tarihinde söz konusu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlanabilecek.

Uzman öğretmenlik başvuru ekranı ve şartları! MEB uzman öğretmenlik sınav takvimini açıkladı! - Resim : 2

KİMLER SINAVDAN MUAF?

*Lisansüstü eğitimini tamamlayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayan uzman öğretmenler ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacaktır.

*Uzman öğretmen unvanı için başvuruda bulunan ve yüksek lisans eğitimini tamamlayanların söz konusu eğitimleri, tezli/tezsiz ayrımına gidilmeksizin ya da alanında/eğitim bilimleri alanında yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın geçerli sayılacaktır.

*Uzman öğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınavdan, gerek diplomalarında “yüksek lisans mezunu” oldukları belirtilenler gerekse “Yükseköğretim Kurulunca” öğrenim sürelerine bağlı olarak yüksek lisans derecesine sahip oldukları belirlenenler, muaf tutulacaktır.

Uzman öğretmenlik başvuru ekranı ve şartları! MEB uzman öğretmenlik sınav takvimini açıkladı! - Resim : 3

MEB UZMAN ÖĞRETMENLİK BAŞVURU ŞARTLARI

Uzman öğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınava başvuruda bulunacak öğretmenlerde;

a) Yazılı sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla aday öğretmenlik dâhilöğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunmak,

b) Öğretmen olarak görev yapıyor olmak,

c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak,

ç) Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik hazırlanan en az 180 saatlik UzmanÖğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olmak,

d) Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmalarını tamamlamış olmak, şartları aranacaktır.

Uzman öğretmenlik başvuru ekranı ve şartları! MEB uzman öğretmenlik sınav takvimini açıkladı! - Resim : 4

MEB BAŞÖĞRETMENLİK BAŞVURU ŞARTLARI

Başöğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınava başvuruda bulunacak uzman öğretmenlerde;

a) Yazılı sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunmak,

b) Uzman öğretmen olarak görev yapıyor olmak,

c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak,

ç) Uzman öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik hazırlanan en az 240 saatlik Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olmak,

d) Başöğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmalarını tamamlamış olmak, şartları aranacaktır. Yazılı sınava başvuru şartlarını taşıyanlardan eğitim kurumu müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapmakta olanlar ile aylıksız izinde bulunanlar dâhil olmak üzere, ilgili mevzuat uyarınca verilen izinleri kullanmakta olanlar da başvuru yapabilecektir.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecektir. Özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler/uzman öğretmenler ile Bakanlığımız dışındaki kamu kurumlarında görev yapan öğretmenler/uzman öğretmenler de söz konusu yazılı sınava aranan şartları taşımaları kaydıyla başvuruda bulunabilecektir. Başvuruda bulunacakların şartları taşıyıp taşımadıkları özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler/uzman öğretmenler bakımından Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce; diğer kamu kurumlarında görev yapan öğretmenler/uzman öğretmenler bakımından ise görev yaptıkları kurumlarca belirlenerek şartları taşıyanların listesi 26 Eylül 2022-03 Ekim 2022 tarihleri arasında Genel Müdürlüğe/Bakanlığa gönderilecektir.

SONRAKİ HABER