Edirne'de 100 bin dönüm ayçiçeği ekili alanda 'çayır tırtılı'na karşı mücadele tamamlandı

Edirne'de, yaklaşık 100 bin dönümlük ayçiçeği arazisinde görülen 'çayır tırtılı' zararlısıyla mücadele çalışmalarının başarıyla tamamlandığı bildirildi.

Edirne'de 100 bin dönüm ayçiçeği ekili alanda 'çayır tırtılı'na karşı mücadele tamamlandı - Sayfa 1

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, geçen ay İpsala, Keşan, Uzunköprü, Meriç ve Enez ilçelerinde yoğun olarak görülen çayır tırtılına karşı üreticilerin ilaçlama çalışmalarını sonlandırdığı kaydedildi. 

Edirne'de 100 bin dönüm ayçiçeği ekili alanda 'çayır tırtılı'na karşı mücadele tamamlandı - Sayfa 2

Çayır tırtılı ile mücadele süresi boyunca üreticiler yer ekipmanları ve dron ile ilaçlama yaptı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri çayır tırtılı zararlısı ile ilgili saha kontrollerini sürdürürken, üreticileri de dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Edirne'de 100 bin dönüm ayçiçeği ekili alanda 'çayır tırtılı'na karşı mücadele tamamlandı - Sayfa 3

Çayır tırtılı zararlısı ile karşılaşılması durumunda il ve ilçe müdürlükleriyle iletişime geçilmesinin erken teşhis ve mücadele açısından önemli olduğu belirtilerek, "Çayır tırtılı birçok bitki ile beslenebilen bir zararlı olup, 40 familyaya ait 150’den fazla bitki türünün konukçusu olduğu bilinmektedir. 

Edirne'de 100 bin dönüm ayçiçeği ekili alanda 'çayır tırtılı'na karşı mücadele tamamlandı - Sayfa 4

Besin ve iklim şartlarına göre larva dönemi 14- 22 gün sürmekte olan çayır tırtılı 1 yılda 2- 5 döl verebilmekte ve zararlı ayçiçeğinin yanında yeşil aksamda olan mısır, kavun, karpuz, fasulye gibi birçok üründe de zarar oluşturabilmektedir.