Düzce'deki yanan suya inceleme: Depremle ilişkisi var mı?

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde bulunan artezyen su kuyusu, 23 Kasım'da meydana gelen depremden sonra yanmaya başladı. Sudan numune alınarak inceleme başlatılırken, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekiyor ama şu anda söyleyebileceğimiz şey; doğal bir olay olduğu ve depremle doğrudan bağlantılı olmasa da fayların varlığıyla ilişkili yapı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Düzce'deki yanan suya inceleme: Depremle ilişkisi var mı? - Sayfa 1

Düzce'de saat 04.08'de 5,9 büyüklüğündeki depremin ardından Gölyaka'da bulunan artezyen su kuyusu çakmak gibi yanmaya başladı.

113
Düzce'deki yanan suya inceleme: Depremle ilişkisi var mı? - Sayfa 2

Depremden sonra kaynayan ve köpüklenen su kuyusunun neden yandığı merak konusu oldu.

Köyde yaşayanların durumu yetkililere bildirilmesi üzerine köpüklü ve yanıcı özellikteki suyla ilgili Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ekiplerinin araştırma yapacağı öğrenildi.

AFAD ekiplerince sudan alınan numune ise ilgili birimlere gönderilecek. Ayrıca kuyunun etrafında güvenlik önlemi alındı.

213
Düzce'deki yanan suya inceleme: Depremle ilişkisi var mı? - Sayfa 3

Bölgeye giderek incelemede bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, gazetecilere, şu anki bilgiye göre, sürecin birkaç yıl önce artezyen kuyusunun açılmasıyla başladığını söyledi.

313
Düzce'deki yanan suya inceleme: Depremle ilişkisi var mı? - Sayfa 4

Sözbilir, 1999 depreminden bugüne yeraltının sıkıştığını, stres altında kaldığını belirterek, "Aşağıdaki yeraltı sularıyla daha aşağıda var olan doğal kaynaklar olabilir çünkü suyun içine baktığımızda kükürt var. Bir de yanıcı özelliği var, metanla ilgili bir sıkıntı da var burada. Burada bir jeolojik ortam var. Şu anda iki fayın arasındayız. Analiz anlamında ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekiyor ama şu anda söyleyebileceğimiz şey; doğal bir olay olduğu ve depremle doğrudan bağlantılı olmasa da fayların varlığıyla ilişkili yapı olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

413