için kaldı

Yeni Zelanda'da iki camide katliam: 49 ölü

Yeni Zelanda'nın Christchurch kasabasında cuma namazı sırasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırılarda, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor. Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Başbakan Jacinda Ardern saldırılarda 49 kişinin öldüğünü ve 48 kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırıya ilişkin 4 kişi gözaltına alındı. Saldırıda yaralananlar arasında Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuyaisimli iki Türk vatandaşı var. Hayati tehlikeleri yok.

F5HABER F5HABER
Yeni Zelanda'da iki camide katliam: 49 ölü

Yeni Zelanda'nın Christchurch kasabasının Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

Silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern saldırılarda 49 kişinin öldüğünü ve 20'si ağır olmak üzere 48 kişinin yaralandığını açıkladı. Ardern saldırganların daha önce polisin şüpheliler listesinde bulunmadığını söyledi. Ardern açıklamasında, "Güvenlik tehdit seviyesi yükseğe çıkarıldı, güvenlik önlemleri artırıldı. En uygun şekilde tepki veriyoruz. Sınırlarımız içerisinde Christchurch bölgesinde bütün uçuşlar durduruldu. Sağlık hizmetleri devam edecek" ifadelerini kullandı.

Ardern saldırılar nedeniyle 4 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

Avustralya Başbakanı Morrison, gözaltına alınan kişilerden birinin Avustralya vatandaşı olduğunu duyurdu.

TRUMP'TAN DA BAHSETMİŞ, BREIVIK'TEN İLHAM ALMIŞ

Saldırgan manifestosunda ABD Başkan Donald Trump'a da yer vermiş. Saldırgan her ne kadar Trump'tan ‘yenilenmiş beyaz kimliğinin ve ortak amaçlarının sembolü' olarak bahsetse de, onu siyasi bir lider ve politika belirleyici olarak tanımıyor.

Brenton Tarrant ayrıca, 2011 yılında Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'ten ilham aldığını yazmış.

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch'te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch'te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız" ifadelerine yer verdi.

Yeni Zelanda polisi, ülkedeki tüm camilere kapılarını kapatması uyarısında bulundu.

SALDIRIYI CANLI YAYINLADI

Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı.

Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın, saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.



YENİ ZELANDA POLİSİ DE AÇIKLAMA YAPTI

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Aktif bir tetikçi ile ChristChurch'te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch'te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.

"SİYAH GİYİNMİŞ BİR ADAM..."

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, siyah giyinmiş bir adamın Al Noor Camisi'ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada "her yerde ölen insanlar" gördüğünü belirtti.

YARALANANLAR ARASINDA 2 TÜRK VAR

Yeni Zelenda'daki katliamla ilgili konuşan Mevlüt Çavuşoğlu saldırıda ölenler arasında Türk vatandaşı olmadığını ancak yaralı olarak kurtulan iki Türk vatandaşının bulunduğunu belirtti. Çavuşoğlu yaralanan Türklerin hayati tehlikelerinin olmadığını söyledi.

70 SAYFALIK MANİFESTO YAYINLAMIŞ

AP, Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenleyen saldırgana ait bi fotoğraf yayınlandı. İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor.
Saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı.

Tarrant'ın manifestosunda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor.

'Türklere' başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak."

"KİLİSEDEN CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜ İÇİN BURALARI SEÇTİM"

Saldırıdan hemen sonra sosyal medyadan canlı yayına devam eden saldırdan, saldırıyı aslında Christchurch'ün yaklaşık 30 kilometre güneybatısında bulunan bir kasabadaki camiye yapmayı planladığını belirtiyor. Fakat bu Al Noor ve Linwood camilerinin kiliseden dönüşürüldüğünü fark edince bunun bir saygısızlık olduğunu düşündüğü için buraya yaptığını belirtiyor.

YAKALANMA ANI
Yakalanma anı yoldan geçen biri tarafından böyle kaydedildi





SİLAH YASALARI 1990'DAKİ KATLİAMIN ARDINDAN SIKILAŞTI

Özellikle 1992 yılında yarı otomatik tüfeklere erişimi bir hayli kısıtlayan yasal düzenlemenin hayata geçirilmesinin ardından Yeni Zelanda'da toplu katliamlara Yeni Zelanda'da sık rastlanmıyor. Hatta polisler bile her zaman silah taşımıyor.

Ancak söz konusu yasal düzenleme, 1990 yılında akli dengesi yerinde olmayan David Gray adlı bir adamın Aramoana 13 kişiyi öldürmesinin ardından gündeme gelmişti. Söz konusu silahlı baskın tam 34 saat sürmüştü.

Ancak 16 yaşının aşanlar, güvenlik kurslarını tamamladıktan sonra standart ateşli silah taşıma ruhsatına sahip olmak için başvuru yapabiliyor. Bu ruhsat, silah satın alma ve denetleme olmadan kullanma imkânı tanıyor.

ANKARA'DAN İLK TEPKİ

Saldırıda ölen ya da yaralanalar arasında Türk olmadığı aktarılırken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, olaya dair yayınladığı mesajda "Bu saldırı, İslam karşıtlığının ve Müslüman düşmanlığının geldiği noktayı göstermektedir" ifadesini kullandı.

Kalın, şöyle devam etti:

"İslam ve Müslüman karşıtı İslamofobik söylemlerin sapık ve canice bir ideolojiye dönüştüğünü defalarca gördük. Dünya artık bu söylemlere karşı sesini yukseltmeli ve İslamofobik faşist terörizme dur demelidir."


SONRAKİ HABER