Ürdün Kralı II. Abdullah'a darbe girişimi iddiası

Ürdün'da, Kral II. Abdullah’a darbe girişimi hazırlığı yapan krallığın eski veliaht prensi Prens Hamza bin Hüseyin de dahil 20 kişinin tutuklandığı iddia edildi. Ancak devletin resmi ajansı Petra bu bilgiyi yalanladı.

F5HABER F5HABER
Ürdün Kralı II. Abdullah'a darbe girişimi iddiası

The Washinton Post, eski Ürdün Kralı Hüseyin'in Amerika doğumlu dördüncü eşi Kraliçe Nur'un en büyük oğlu olan Prens Hamza bin Hüseyin, üvey ağabeyi Kral II. Abdullah’a darbe hazırlığı yaptığı için gözaltına alındığını yazdı.

Haberde, tutuklananlar arasında Suudi Arabistan'ın eski kraliyet elçisi Şerif Hassan bin Zaid ve kraliyetin eski danışmanlarından Basem İbrahim Awadallah'ın da bulunduğu belirtildi.

Kral II. Abdullah’ın bir danışmanı ise tutuklamaların "ülkenin istikrarına yönelik bir tehdit" ile ilgili olduğunu doğruladı.

Ürdünlü bir istihbarat yetkilisi de, darbe planını "iyi organize edilmiş bir plan" olarak nitelendirdi ancak ayrıntılarına ilişkin açıklama yapmadı. Sözkonusu yetkili, darbecilerin "yabancı bağları" olabileceğini de söyledi.

DEVLET AJANSI YALANLADI

Öte yandan Ürdün resmi ajansı Petra son dakika bilgisi ile söz konusu darbe haberini yalanladı.

Petra, “Bazı haber ajanslarında geçtiği gibi Presn Hamza herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulmuş değil. Sayın Prens Hamza evinde ikamet ediyor” denildi.

Amerika Birleşik Devletleri ile yakın bir müttefik olan Ürdün, Covid-19 salgınının yanı sıra kuzey komşusu Suriye'den gelen büyük mülteci dalgası nedeniyle ekonomik zorluklar yaşıyor.

Prens Hamza kimdir?

Ürdün’ün 1999’da ölen kralı Hüseyin bin Talal ile Kraliçe Nur’un evliliğinden dünyaya gelen Prens Hamza, Kral Abdullah’ın eski veliaht prensi.

Kral Abdullah, Kral Hüseyin’in sonradan boşandığı İngiliz eşi Prenses Mona’nın oğlu.

Kral Hüseyin, ölümünden önce Kraliçe Nur’la evli olmasına rağmen, boşandığı eşinden doğan oğlu Abdullah’ı veliaht prens ilan etmişti.

Ürdün’ün mevcut veliahtı ise, Kral Abdullah’ın oğlu Prens Hüseyin. Kral Abdullah, kardeşinin yerine oğlunu veliaht prens olarak seçmişti.  

SONRAKİ HABER