Ülke tam ikiye bölündü: Moldova, burun farkıyla AB'ye girmek istiyor
Moldova'nın Avrupa Birliği üyeliği için yürüttüğü referandumdan, 0,17 farkla 'evet' oyu önde çıktı. Eski Sovyet ülkesinin Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Rusya'yı "seçimlere müdahale etmekle" suçladı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te F5Haber'e abone olun
F5Haber'e Google News'te abone olun
Abone OlMoldova, Avrupa Birliği'ne katılma kararı için referanduma gitti. Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu'nun "eşi benzeri görülmemiş" dış müdahalelerle gölgelendiğini söylediği referandum, yüzde 50,17 evet oyuyla sonuçlandı.
Sandu'nun eski Sovyet Cumhuriyeti'nde yürüttüğü AB yanlısı politikaya rağmen sadece yüzde 0,17'lik bir farkla AB'ye katılma işlemlerinin başlatılması kararı, ülkede büyük infial yarattı.
Eş zamanlı olarak yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sandu oyların yüzde 42'sini alırken, en büyük rakibi eski başsavcı Alexandr Stoianoglo oyların yüzde 26 alarak 3 Kasım'da iki aday arasında sıkı bir ikinci tur mücadelesi yaşanmasına neden oldu.
Sandu, ülkesinin 'Kremlin'in ekseninden çıkarak AB'nin yanında yer almasını' sağlayacak referandumda evet çoğunluğunu aldı. Fakat burun farkıyla elde ettiği bu zafer, Cumhurbaşkanı'nı ikinci tur için daha zorlu bir konuma sokuyor.
Sandu, 2030 yılında ülkesinin tamamıyla AB'ye girmiş olmasını planlıyor. Seçildiği 2020 yılından beri AB yanlısı bir siyaset izliyor. 2022 yılında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi, Cumhurbaşkanı'nın AB yanlısı politikalarının daha da güçlendirdi.
Sandu'nun baş rakibi Stoianoglo, iktidara gelmesi halinde AB, Rusya, ABD ve Çin ile ilişkileri içeren “dengeli” bir dış politika geliştireceğini söyledi. Pazar günkü referandumu boykot eden Stoianoglo, bunu Sandu'nun seçimlerde oylarını arttırmak için kullandığı bir taktik olarak nitelendirdi.
RUSYA'YI SUÇLADI
Pazartesi günü erken saatlerde Moldova vatandaşlarına seslenen Sandu, “düşman yabancı güçlerle” birlikte çalışan 'suçluların', 300 bin oyu para karşılığı satın almaya çalıştığını iddia etti. Sandu, olayı "eşi benzeri görülmemiş bir sahtekarlık" olarak nitelendirdi.
“Dış etki gruplarına bağlı suçlular, on milyonlarca avro rüşvet, yalan ve propaganda ile ülkemize saldırmış, vatandaşlarımızı ve ulusumuzu belirsizlik ve istikrarsızlık içinde tutmak için en utanç verici araçları kullanmışlardır” dedi. Sandu, Rusya'nın seçimlere bizzat müdahale ettiğini savundu.
Sandu hükümetini “Rus düşmanlığı” ile suçlayan Rusya, müdahale iddialarını reddetti.