Trump dönemi kapandı

Joe Biden’ın yemin törenine katılmayı reddeden ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’dan ayrılmak için tüm hazırlıklarını tamamladı. Trump, başkanlık koltuğuna, Beyaz Saray’ın bahçesinden havalanan helikoptere binerek veda etti. Trump veda konuşmasında, "Biz sıradan bir yönetim değildik. Bir şekilde geri döneceğim" dedi.

F5HABER F5HABER
Trump dönemi kapandı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Donald Trump döneminin sonuna gelindi. 

Kasım ayındaki seçimi kaybeden Başkan Donald Trump bugün görevi Demokratların adayı Joe Biden'a devrediyor. 

Saat 16.15'te ABD Başkanı Donald Trump ve ailesi Beyaz Saray'dan ayrıldı. Trump ve ailesi Beyaz Saray'ın bahçesindeki helikoptere binerek başkanlık konutunu terketti. 

Kasım ayında başkan seçilen Joe Biden'ın Türkiye saati ile 19.30'da yemin etmesi bekleniyor. 

Donald Trump, giderken uzun yıllardır ABD siyasetinde devam eden bir geleneği daha bozuyor. Trump, helefi Joe Biden'ın yemin törenine katılmayacak. 

TRUMP'IN VEDA KONUŞMASI

Helikopterle Maryland Askeri Üssü'ne geçen Donald Trump buradan veda konuşması gerçekleştirdi. 

Beyaz Saray’da kısa bir açıklama yapan ve basın mensuplarına teşekkür eden Trump, "Bu görev hayatımın en büyük onuruydu" dedi. Öte yandan CNN’den Jeremy Diamond, Trump’ın helikoptere binmeden önce, “Bu uzun bir veda olmayacak” dediğini aktardı.

"BİR ŞEKİLDE GERİ DÖNECEĞİM"

Trump, Washington yakınlarındaki Joint Base Andrews Hava Üssü'nde düzenlenen törene katıldı. Burada son konuşmasını yapan Trump, şunları söyledi:  

"Gerçekten olağanüsü bir 4 yıldı.Yaptıklarımız gerçekten muazzamdı.  Önemli çalışmaları hayata geçirdik. Rakamlar da bunu dile getiriyor. Pandemi olmasaydı belki de tarihte yakalanmamış rakamlara ulaşabilirdik.

Azimli bir şekilde çalıştık ve her şeyi sahada gerçekleştirdik. 75 milyon oy aldık ki bu tarihte bir rekordur. Özetle, olağanüstü insanlarsınız. Burası muhteşem bir ülke. Sizlerin başkanı olmuş olmak benim için onurdur. 

Her zaman sizin için mücadele edeceğim. Yeni yönetime başarı ve şans diliyorum. Başarılı olacaklarını biliyorum çünkü iyi bir temel bırakıyoruz.

Bu sadece şimdilik bir veda, ama bir şekilde geri geleceğiz.

Başkan yardımcısı Pence’e ve Kongre’ye teşekkür ediyorum, Kongre ile iyi çalıştık. Güzel bir hayat yaşayın, yakında görüşürüz."

MELANİA TRUMP: ÇOK BÜYÜK BİR ONURDU

Melania Trump da “Sizin First Lady’niz olmak benim için çok büyük bir onurdu. Size sevginiz ve destekleriniz için çok teşekkür ederim. Aklım ve dualarım sizlerle olacak. Tanrı hepinizi korusun. Tanrı ailelerinizi korusun. Tanrı bu güzel ulusu korusun. Teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. 

TRUMP'TAN BIDEN'E MEKTUP

Trump, eski Başkan’ın, halefine iyi dilekler ve tavsiyeler sunduğu bir mektup bırakması geleneğini ise yerine getirdi.  Beyaz Saray'a el ele veda eden Trump ve eşi Melania Trump, Biden ve eşi Jill Biden’a mektup bıraktı. Trump’ın halefi Biden’a bıraktığı mektubun içeriği belirsizliğini korurken, Melania Trump’ın Jill Biden için bıraktığı mektupta kısaca “hoş geldiniz” yazdığı belirtildi.

Trump için Beyaz Saray'ın kapısında bahçeye uzanan kırmızı halı serildi. Kapı açıldı ve Trump çifti Beyaz Saray'dan son kez başkan ve first lady olarak ayrıldı.

Seçilmiş Başkan Joe Biden ve Seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris bugün başkent Washington DC'de yemin ederek görevlerine başlayacak. Yemin töreninin TSİ 20.00'de başlaması bekleniyor.

Donald Trump, destekçilerinin Kongre binasına yaptığı baskından sonra Biden'ın yemin törenine katılmayacağını duyurmuştu. Trump, giderken uzun yıllardır ABD siyasetinde devam eden bir geleneği daha bozmuş oldu. 

6 Ocak'ta meydana gelen Kongre baskını ve Trump'ı destekleyen grupların yaptığı tehditler nedeniyle Washington'da normal bir yemin törenine kıyasla daha fazla güvenlik önlemi alındı.

Başkanlık uçağı Air Force 1'la son kez seyahat edecek olan Trump'ın Florida'daki kumsal evine gideceği belirtiliyor. 

SONRAKİ HABER