için kaldı

Rus Ortodoks Kilisesi: Danıştay'ın Ayasofya kararını üzüntüyle karşıladık

Rus Ortodoks Kilisesi, Türkiye'de Danıştay’ın Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesi yönündeki kararı iptal etmiş olmasını üzüntüyle karşıladıkları açıklamasını yaptı.

F5HABER F5HABER
Rus Ortodoks Kilisesi: Danıştay'ın Ayasofya kararını üzüntüyle karşıladık

Ayasofya'nın cami olup olmayacağını ilan edecek karar dakikalar önce duyuruldu, uluslararası medya kutsal yapının içinden ilk fotoğrafları dünyaya servis ediyor.

Danıştay tarihi Ayasofya kararını dakikalar önce açıkladı. Karar öncesi tarihi yapının bulunduğu alanın önüne bariyerler yerleştirildi.

Yüksek Mahkeme'nin 10. Dairesi, Ayasofya’yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesine hükmetti.

Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği vurgulandı.

Uluslararası haber ajansları Reuters ve Associated Press (AP), karar beklenirken Ayasofya'dan ilk fotoğrafları dünyaya servis etti.

Birçok uluslararası medya kuruluşu ise, gelişmeleri Sultanahmet Meydanı'ndan canlı yayınlarla izleyicilerine aktarıyor.

Associated Press (AP) haber ajansı, Yüksek Mahkeme'nin 6. yüzyılda inşa edilen Ayasofya'nın müzeden yeniden camiye çevrilmesinin önünü açtığını bildiriyor.

Reuters haber ajansı ise, mahkemenin 1934 tarihli kararın hukuka aykırı olduğuna hükmettiğini dünyaya duyurdu.

Kararı izleyici ve okurlarına 'son dakika' koduyla veren BBC, Ayasofya'nın cami olmasının önünde engel kalmadığını belirtiyor.

BBC, haberinde 'İstanbul'un simgesel müzesi yeniden camiye dönüştürülebilir' başlığını kullandı.

İLK TEPKİ ORTODOKS KİLİSESİNDEN

Karara ilk tepki, Rus Ortodoks Kilisesi'nden geldi. Karardan üzüntü duyduğunu belirten kilise, daha büyük ayrışmalara yol açabileceğini savundu.

Rus Ortodoks Kilisesi'nin basınla ilişkilerden sorumlu yetkilisi Vladimir Legoyda, Danıştay'ın kararına ilişkin olarak, "Rus Ortodoks Kilisesi ile diğer Ortodoks kiliselerinin endişelerine kulak verilmemiş olması çok üzücü" dedi.

Legoyda, "Söz konusu karar, çok yazık ki, mevcut anlaşmazlıkları gidermeye yönelik değil. Tam tersine, (Rus Ortodoks Kilisesi lideri) Patrik Kirill’in 6 Temmuz'daki açıklamasında belirttiği gibi daha büyük parçalanmalar ile anlaşmazlıklara yol açabilir" ifadesini kullandı. 

Kararın duyulmasıyla birçok kişi 1500 yıllık Ayasofya önünde Türk bayraklarıyla toplanmaya başladı.

Demirören Haber Ajansı (DHA), kalabalığın her geçen dakika arttığını, Ayasofya önünde dua ve tekbir seslerinin yükseldiğini aktarıyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, bir Twitter mesajıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu akşam saat 20.53’te bir Millete Sesleniş konuşması yapacağını duyurdu.

ABD, Rusya, Fransa ve Yunanistan gibi ülkelerden gelen son açıklamalar, Ayasofya'nın mevcut statüsünün korunması yönünde çağrıları yapmıştı.

UNESCO ise, Dünya Mirası listesinde yer alan tarihi yapının statüsünde yapılacak bir değişikliğin önce kendilerine bildirilmesi gerektiğini savunmuştu.

Davayı kim açtı? 
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya konusunda ilk davayı 2016 yılında Danıştay’a açmıştı.

Dernek, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kazım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalini istiyordu. Dernek, kararın altında yer alan dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e ait imzanın sahte olduğunu savunuyordu.
 
 
 

SONRAKİ HABER