Usulsüzlükle suçlanan eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gözaltında!

Son dakika yaşanan gelişmeye göre Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gözaltına alındı.

F5HABER F5HABER
Usulsüzlükle suçlanan eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy gözaltında!

Fransa polisi, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi gözaltına aldı. Adli kaynaklar, Sarkozy'nin kampanyasına Muammer Kaddafi'nin Libya rejiminden gelen maddi desteğin soruşturulduğunu ve eski liderin bu yüzden gözaltına alındığını bildiiryor.

1955 yılında Paris'te doğan Sarkozy, 2007'de Fransa Cumhurbaşkanı seçilmişti. 2012'de görev süresi biten Sarkozy hakkında 2014 yılında açılan yolsuzluk soruşturması daha sonra kapatılmıştı.

Sarkozy'nin Neuilly kentindeki belediye başkanlığı döneminden beri sık sık ziyaret ettiği Fransız kozmetik devi L'Oreal'in varisi Liliane Bettencourt'tan zarflar içinde kayıt dışı para yardımları aldığını iddia edilmiş; eski cumhurbaşkanı ise iddiaları ve soruşturmayı 'siyasi' olarak nitelendirmişti.

28 YAŞINDA BELEDİYE BAŞKANI

Macar asıllı bir göçmenin oğlu olan ve hukuk fakültesinde eğitim gören Sarkozy, 28 yaşında Paris'in banliyösü Neuilly-sur-Seine'in belediye başkanı seçildi. 1983-2002 yılları arasında bu görevi yürüten Sarkozy, kariyerinin en önemli hamlesini yaptı.

Belediye başkanı olduğu sırada Başbakan Edouard Balladur'un kabinesinde 1993-1995 yılları arasında bütçeden sorumlu bakan olarak da görev aldı.

Sarkozy, Jacques Chirac'ın cumhurbaşkanlığı sırasında ise 2002 ve 2005 yılları arasında iki dönem içişleri bakanlığı, aradaki kısa bir dönemde de maliye bakanlığı görevlerini yürüttü.

2012 yılına gelindiğinde ise, seçim kampanyası boyunca ‘Fransa'nın ihtiyaç duyduğu kaptan' rolüne sarıldı. ‘Daha güçlü bir Fransa' için söz veren Sarkozy, Fransa ekonomisini ayağa kaldırmayı vaat etti.

Diğer vaatleri arasında, iş kanununu gevşeterek Fransa'nın geleneksel haftada 35 saat çalışma politikasına karşı mücadele etmek, ülke sınırları dışında çalışan şirketlere koyulan vergileri artırmak da vardı.

Seçim kampanyası sırasında Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin oylarını çalmaya çalışmakla eleştirilen Sarkozy, yasal göç oranını yılda 190 binden 100 bine indirmeyi ve sınır kontrollerinin sıkılaştırılmaması halinde Schengen (Şengen) Antlaşması'nı askıya alma sözü de verdi.

Ancak, 6 Mayıs 2012 Pazar günü sandıklar açıldığında Sarkozy dönemi de kapanmış oldu. Sarkozy'nin 2016'daki adaylık girişimi de partisinden yeterli desteği almadığı gerekçesiyle başarısızlıkla sonuçlandı.

CARLA BRUNİ İLE İLİŞKİSİ ELEŞTİRİLMİŞTİ

Sarkozy, önceki cumhurbaşkanlarına göre Fransa medyasında çok sık yer aldı. İktidardaki ilk yılında karısı Cecilia'dan boşanması ve Carla Bruni ile medyanın gözü önünde evliliğe giden romantizm dolu bir ilişki yaşaması da eleştirilere yol açmıştı. Sarkozy'nin tutumu, iktidara gelmesinden bu yana Fransız siyasetçilerin özel hayatlarını medyanın gözü önünde yaşamamaları geleneğine aykırı nitelik taşıdı.

SONRAKİ HABER