Lambros Fotopulos: Erdoğan bize tarih dersi verdi

Yunan Başpapaz Lambros Fotopulos’un kaleme aldığı “Erdoğan’ın Dersi” başlıklı makalede, Yunanistan hükümetine ağır eleştiriler yöneltilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya açılışındaki duruşundan ve yaptığı konuşmadan övgü ile bahsetti.

F5HABER F5HABER
Lambros Fotopulos: Erdoğan bize tarih dersi verdi

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Analipseos Kilisesi'nde düzenlenen ayinde bir konuşma yapan papaz Evangelos Papanikolaou, "Ayasofya'yı koruyan Türkler olmasaydı, Ayasofya çoktan düşerdi." demiş ve bu konuşma Yunanistan'da ve Türkiye'de büyük yankı uyandırmıştı.

Bu konuşmanın hemen ardından Yunanistan Kilisesi'nin internet portalında yeralan bir makale, Atina'da yeniden tartışma konusu oldu.

ERDOĞAN'DAN ÖVGÜ İLE BAHSETTİ
Sabah'tan İsa Tatlıcan'ın haberine gre; Atina Üniversitesi Teoloji Fakültesi Öğretim Görevlisi, Yunanistan Yüksek Mahkemesi Emekli Avukatı, Başpapaz Lambros Fotopulos'un "Erdoğan'ın Dersi" başlıklı makale Yunanistan hükümetine ağır eleştiriler yöneltilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ayasofya açılışındaki duruşundan ve yaptığı konuşmadan övgü ile bahsediliyor.

'AYİN YAPILSAYDI ORTODOKSLARIN KEMİKLERİ SIZLAYACAKTI'
Ortodoks ve Katolik yöneticilerin Hristiyan inanışından uzaklaştığına vurgu yapan Başpapaz Lambros Fotopulos, Ayasofya'da Cuma namazı yerine bir kilise ayini yapılması durumunda bu mabede hizmet vermiş Ortodoksların kemiklerinin sızlayacağının altını çizdi ve ekledi:

''Eğer şu anda Ayasofya'da bir Ortodoks Ayini yapılsaydı, bugüne kadar bu kutsal mabedden geçmiş ve Allah'ın insanla olan nadide buluşmasını yaşamıs binlerce Ortodoks'un kemikleri sızlayacaktı. Çünkü ön sırada imansız insanların, kâfir siyasetçilerin, "aforoz edilmiş" devlet yöneticilerinin, Papa'nın temsilcilerinin, kardinallerin dikildiğini, kameralarda onların yüzlerinin yansıdığını göreceklerdi. Episkoposlar ve papazlar gösterişli ayin kıyafetleriyle kendilerinden hoşnut bir vaziyette poz verirlerdi, kadın bakanlar ve milletvekilleri dar pantalonlarıyla ya da havadar giysileriyle bedensel meziyetlerini teşhir ederlerdi, fanatik milliyetçiler putperestlerle birlikte bayraklarını tehditkâr bir şekilde sallarlardı, ateist büyükelçiler, yabancı devletlerin temsilcileri, hep birlikte şovda, her zaman olduğu gibi…''

'ERDOĞAN MÜTEVAZI BİR İNANAN GİBİ NAMAZ KILDI VE DUA OKUDU'
Başpapaz Lambros Fotopulos, Erdoğan'ın Ayasofya'da okuduğu Kuran'dan ve Cuma namazı sırasında saatlerce diz çökerek mütevazı bir duruş sergilemesinden ise övgü ile bahsederek, ''Erdoğan ise tüm bunların aksine Kitab-ı Mukaddes'teki asıllarına uygun bir dua organize etti. Nasıl ki Davut Peygamber, halktan biri olarak, Ahid Sandığı düşmanların elinden kurtarıldığında onun önüne geçip bunu kutlamıştı, Erdoğan da aynısını yaptı. Mütevazı bir inanan gibi Kuran'ı okudu ve inananlar topluluğuyla birlikte diz çöktü. Tıpkı Hristiyanlığın büyük bayramlarında halkıyla birlikte diz çöküp dua eden imparatorlar gibi...'' ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN POZ VEREN "ODUN" POLİTİKACILAR GİBİ DEĞİL'
Yunan toplumunun inançlarını görmezden gelen Yunan politikacıları ve devlet adamlarını da eleştiren Başpapaz Lambros Fotopulos, makalesini, ''Millî bayramlarda beş dakikalığına kiliseye gelip duran, orada hangi Allah'a tapıldığını görmezden gelen ve ne yapıldığından bihaber olan, ilahî Yüceliğe diz çökmek yerine kamera objektiflerine poz veren "odun" politikacılar gibi değil. Erdoğan bize bir ders daha verdi. Aya Sofya'yı dolduran binlerce insan, tek bir inanca sahipti.'' sözleriyle sürdürdü.

'MÜSLÜMANLAR PROTESTANLARDAN BİN KAT DAHA İYİLER!'
Lambros Fotopulos, Ayasofya'yı ve çevresini dolduran yüzbinlerce müslüman için de, ''Ayasofya cami olduktan sonra yapılan ilk duanın üslubu ve edebi bir başkaydı. Kadınlar ve erkekler ayrı yerlerde, herkes birbirine saygı duyarak ve dindarlık içinde dua ediyordu. Bütün kadınlar dış görünüşlerinde Meryem Ana gibiydiler. Müslümanlar, binlerce tarikatı olan Papa'dan ve Meryem Ana'ya hakaret eden Protestanlardan bin kat daha iyiler!'' ifadelerini kullandı.

SONRAKİ HABER