için kaldı

Koronavirüse yakalanmak için gönüllü oldular

Dünya genelinde binlerce kişi koronavirüs aşı çalışmalarına katılmak ve kontrollü bir ortamda virüse yakalanmak için gönüllü oldu. İngiltere, ocak ayında kontrollü bir grupla koronavirüs deneyi başlatmayı planlıyor.

F5HABER F5HABER
Koronavirüse yakalanmak için gönüllü oldular

İlk olarak Çin'de görülen SARS benzeri yeni tip koronavirüs, küresel bir salgına dönüştü. Dünya üzerinde milyonlarca insan koronavirüse yakalanmamak için önlem alıyor. Ancak internet ortamında kurulan 1 Day Sooner (1 gün daha erken) hareketi bir an önce koronavirüse yakalanmak isteyen gönüllülerden oluşuyor.

166 ÜLKEDEN 38 BİNDEN FAZLA KİŞİ KATILDI

Salgının dördüncü ayında kurulan harekete şimdiye kadar 166 ülkeden 38 binden fazla kişi katıldı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bu hareketin temel amacı aşı çalışmalarında gönüllü olmak ve kontrollü bir ortamda koronavirüs salgınına yakalanmak.

KASITLI OLARAK HASTALIĞA YAKALANIYORLAR

Kontrollü insan enfeksiyonu denemesi olarak adlandırılan bu yöntemde katılımcılar kasıtlı olarak hastalığa maruz kalıyor. Ölüm riskinin de bulunduğu bu işlem bir tür klinik deneme olarak görülse de etik tartışmaların da odağında.

Financial Times'ın haberine göre İngiltere'deki 1 Day Sooner hareketi üyeleri İngiltere hükümetini bu çalışmaya ikna etmeyi başardı. Ocak ayında başlaması beklenen testlere, İngiltere'den kayıt olan 2 binden fazla insan bulunuyor.

"ÇOK FAZLA AŞIYI KISA SÜREDE TEST EDEBİLİRİZ"

ABD merkezli hareketin İngiltere'deki öncüsü 18 yaşındaki Alastair Fraser-Urquhart. Gelecek yıl University College London'da eğitimine başlayacak olan Urquhart, "Birkaç yüz sağlıklı genci koronavirüse maruz bırakmak böbrek bağışlama gibi rutin prosedürlerden daha az ölümcül. Çok fazla aşıyı kısa sürede test edebiliriz" dedi.

SONRAKİ HABER