için kaldı

Koronavirüse karşı astım ilacı umudu

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, ucuz ve yaygın olarak bulunabilen “budesonide” adlı astım ilacının Covid-19’un erken aşamasında virüsün akciğerlere tutunmasını engellediği keşfetti.

F5HABER F5HABER
Koronavirüse karşı astım ilacı umudu

İngiltere’de Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışma, ucuz ve yaygın olarak bulunabilen “budesonide” adlı astım ilacının şiddetli Covid-19 hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Araştırmacılar, ilacın  semptomların görülmeye başladığı ilk evrede alınması gerektiğine dikkat çekerek, tedavinin Covid-19’un kötü gitmesini engellemesinin yanı sıra hastalığın süresini kısalttığını da ifade etti.

ASTIMI VE KOAH'I OLANLARIN COVİD-19 NEDNEİYLE HASTANEYE DAHA AZ BAŞVURDUĞU KEŞFEDİLDİ

Ntv'deki habere göre “Stoic” adı verilen çalışma, astımı veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişilerin Covid-19 nedeniyle hastaneye yaptığı başvuruların önemli miktarda düşük olduğunun gözlemlenmesinin ardından başlatıldı. Bilim insanları, bu durumun astım ve KOAH semptomlarını kontrol altına almak için kullandıkları inhaler (ağızdan nefes alınarak çekilen ilaç) formundaki steroid ilaçlarından kaynaklanabileceğini fark etti ve küresel olarak yaygın bir şekilde kullanılan “budesonide”i inceledi. 

146 KİŞİ İNCELENDİ

Ardından, Oxford Üniversitesi'nden Profesör Mona Bafadhel ve meslektaşları, Covid-19’un erken aşamasında bulunan 146 yetişkin üzerinde bir klinik çalışma gerçekleştirdi. Gönüllülerin yarısına kendilerini daha iyi hissedene kadar standart tedavinin yanı sıra, günde iki kez budesonid uygulandı. Diğer gönüllülere ise standard Covid-19 tedavisi uygulandı. 

ASTIM İLACI ALANLARIN UZUN COVİD-DEN ETKİLENME İHTİMALİ DE DÜŞTÜ

Çalışmanın sonuçlarında, “budesonid tedavisi alanların ateş, öksürük ve diğer Covid-19 semptomlarından daha hızlı bir şekilde kurtulduğu ve 28 günün ardından sonra daha az kalıcı semptomlar yaşadıkları görüldü. Araştırmacılar, bu durumun ayrıca ilacı alan insanları  insanların "uzun Covid" geliştirme ihtimalini azalttığını gösterdiğini söyledi. 

Araştırmanın yazarları, budesonide’nin akciğerlerdeki hücrelerde hücrenin çoğalmasını ve virüsün ilk etapta onlara tutunmasını engellediğini aktardı.

ALTTA YATAN HATALIĞI OLAN YAŞLILARDA KULLANILIBİLİR

Konuya ilişkin açıklama yapan Profesör Bafadhel, "Bu küçük bir çalışma olsa da, dünya genelinde farklı astım ilaçlarının Covid-19 üzerindeki etkisine araştıran en az  beş çalışma daha bulunuyor ve hepsinin sonucu bu ilaçların tedaviye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Şu anda budesonidi, altta yatan sağlık sorunları olanlar da dahil olmak üzere erken Covid-19 semptomları olan yaşlı yetişkinler için bir tedavi olarak değerlendiriyoruz. Aşılar elbette çok önemli, ancak şu anda kötü olduğunuzda sizi tedavi eden, daha da kötüye gitmenizi engelleyecek herhangi bir ilaç yok. Nispeten güvenli, yaygın olarak bulunan ve iyi çalışılmış bir ilacın pandemi sırasında yaşadığımız baskının üzerinde rahatlatıcı bir etkisi  olabileceğine yürekten sevindim” ifadelerini kullandı.

SONRAKİ HABER