için kaldı

Kıbrıs′taki sondaj krizinde yeni gelişme!

Kıbrıs'taki 10. parselde gaz arama çalışmaları yapan Amerikan ExonMobil ve Katarlı Qatar Petroleum ortaklığı, 142-227 milyar metreküplük bir gaz rezervi bulunduğunu açıkladı. KKTC'nin TPAO'ya petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verdiği sahalarla, Rum yönetiminin belirlediği alanlar çakışıyor ama rezervin bulunduğu alan Rumlar'ın hak iddia ettiği 10. parsel. KKTC'nin Ada üzerindeki eşit haklarından dolayı Türkiye, Rumların tek taraflı anlaşmalarını kabul etmiyor.

F5HABER F5HABER
Kıbrıs′taki sondaj krizinde yeni gelişme!

Güney Kıbrıs Rum yönetimi, Amerikan ExonMobil ve Katarlı Qatar Petroleum ortaklığından oluşan konsorsiyumun, tek taraflı ilan ettiği "Münhasır Ekonomik Bölge" içerisindeki 10. parselde yeni bir keşif gerçekleştirildi. Dünya'nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan ABD merkezli ExxonMobil bir açıklama yaparak, Güney Kıbrıs açıklarında 10. Parselde 3 aydır süren çalışmalar sonucunda Glaucus-1 kuyusunda doğalgaz bulduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, Glaucus-1 kuyusu Kıbrıs adasının güneybatısında Block 10 olarak tanımlan bölgede 142-227 milyar metreküp arasında doğalgaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Kuyu 2,572 metrekarelik alana sahip 10. parselde açılan ikinci kuyu. İlk açılan Delfin 1 kuyusu ticari bir rezerve ulaşamamıştı.

Exxon Mobil, detaylı analizlerin önümüzdeki aylarda yapılacağını vurguladı.

10. Parselde ExonMobil'in %60 ve Katarlı Qatar Petroleum'un %40 hissesi bulunuyor.

Kıbrıs′taki sondaj krizinde yeni gelişme! - Resim : 1

KKTC'nin TPAO'ya petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verdiği E, F ve G sahaları, Rum Yönetimi'nin belirlediği 1, 2, 3, 8, 9, 12 ve 13 numaralı bloklar ile çakışıyor. KKTC'nin Ada üzerindeki eşit haklarından dolayı Türkiye, Rumların tek taraflı anlaşmalarını kabul etmiyor.

SONRAKİ HABER