İran'da başörtü protestoları: Devlet televizyonuna göre 6 gecede 17 kişi öldü

İran devlet televizyonu, genç bir kadının ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından ölümü üzerine başlayan protestolarda üst üste 6 gecede 17 kişinin öldüğünü, can kayıpları içinde güvenlik güçleri mensuplarının da olduğunu duyurdu. Oslo merkezli İran İnsan Hakları ise güvenlik güçlerinin 31 sivili öldürdüğünü iddia etti.

F5HABER F5HABER
İran'da başörtü protestoları: Devlet televizyonuna göre 6 gecede 17 kişi öldü

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin saçı gözüküyor diye başkent Tahran'da ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp ölmesiyle başlayan ve onlarca kente yayılan protestolarda verilen can kayıplarının sayısı büyüdü.

Protestolarda üst üste 6 gecede 17 kişinin öldüğünü duyuran İran devlet televizyonuna göre, çatışmalarda ölenler arasında polis memurları ve Devrim Muhafızlarına bağlı Besic milislerinin üyeleri de var.

Norveç'in başkenti Oslo merkezli bir STK olan İran İnsan Hakları ise İran güvenlik güçlerinin müdahalelerinde en az 31 sivilin öldüğünü iddia etti.
İran İnsan Hakları Direktörü Mahmud Amiri Mughaddam, "İran halkı temel haklarını ve insanlık onurunu elde etmek için sokaklara çıktı... ve hükümet onların barışçıl protestolarına kurşunla karşılık veriyor" dedi.

İran'da son 3 yılda patlak veren protesto dalgalarının bu en büyüğünün başını gençler çekiyor. Sosyal medyada paylaşılan videolara göre, dini liderlik ve teokratik rejime atıfla "Diktatöre ölüm", "İslam cumhuriyetine son", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atılıyor.

SONRAKİ HABER