için kaldı

'İran'a saldırı için kongrenin onayına ihtiyacım yok'

ABD Başkanı Donald Trump, İran'la artan gerilim konusunda Kongreyi düzenli olarak bilgilendirdiğini, ancak bu ülkeyi hedef alan muhtemel bir saldırı için Kongrenin onayına ihtiyacı olmadığını söyledi.

F5HABER F5HABER
'İran'a saldırı için kongrenin onayına ihtiyacım yok'

 ABD Başkanı Trump,  İran'a yönelik yeni yaptarım kararlarını imzaladı. Saldırı için ise kongrenin onayına ihtiyaıc olmadığını söyledi.  Trump, The Hill internet sitesine verdiği mülakatta ABD-İran  gerilimini değerlendirdi. Kongrenin onayını almadan İran'a yönelik herhangi bir saldırı yapma  yetkisine sahip olup olmadığı şeklindeki soruya yanıt veren Trump, "Evet, buna  yetkim var." dedi.

Trump, "İran konusunda ne yaptığımızla ilgili Kongreyi sürekli  bilgilendiriyoruz, sanıyorum bunu da takdir ediyorlar. Onları güncel tutmak  istiyorum ama yasal olarak bunu yapmak zorunda değilim." ifadesini kullandı.
 
Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi'nin "Trump İran'ı  vurmadan önce bizden yetki istemeli." şeklindeki açıklaması hatırlatılan Trump,  "Buna katılmıyorum; birçok insan buna katılmıyor." dedi. İran'a yönelik bir hava saldırısına onay vermeye çok yakın olduğunu  anlatan Trump, "Daha sonra bunu yapmamaya karar verdim. Bu kararı bir noktada  verecektim ve sonra yapmamaya karar verdim çünkü gerçekten orantılı olmayacaktı."  ifadelerini kullandı.
 
ABD ile İran arasındaki tansiyon artarken Kongredeki Demokratlar,  Trump yönetimininTahran'a karşı herhangi bir askeri eyleme geçmeden önce  Kongreden onay alması gerektiğini savunuyor.
 Geçen hafta ABD'ye ait bir insansız hava aracının İran tarafından  düşürülmesi sonrasında iki ülke arasındaki ipler iyice gerilmiş, Trump dün  imzaladığı bir başkanlık kararnamesiyle İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'i  yaptırım listesine almıştı.
 
YENİ YAPTIRIMLARI AÇIKLADI 
 
Öte yandan ABD Başkanı Trump, Oval Ofis'te düzenlediği basın toplantısıyla İran'a  yönelik yeni yaptırımları açıkladı.Trump, İran'ın ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) düşürmesinin  ardından söz konusu yaptırımların kaçınılmaz olduğunu dile getirerek, "Pek çok  isimle birlikte İran liderini de hedef alan çok güçlü yaptırımlar getiren  başkanlık kararnamesini imzalıyorum. Bugünkü adımımız, bir İHA'mızın düşürülmesi  de dahil son haftalarda İran rejiminin saldırgan birçok davranışının sonucudur."  değerlendirmesinde bulundu.
 
ABD Başkanı, İran'ın hareket tarzındaki asıl sorumluluğun İran lideri  Hamaney'de olduğunu, bu sebeple söz konusu yaptırımlardan onun da etkilendiğini  ifade etti.ABD yönetimi Hamaney'in yanı sıra İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun  üst düzey bazı isimlerini de yaptırım listesine ekledi.
 
DÜŞÜRÜLEN İHA

 
İran Devrim Muhafızları Ordusu, geçen hafta Umman Körfezi'ne kıyısı  olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde "İran hava sahasını  ihlal eden" ABD Hava Kuvvetlerine ait "RQ-4 Global Hawk" tipi İHA'nın karadan  havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurmuştu.


ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Hürmüz Boğazı üzerinde  uçan ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracının İran tarafından  düşürüldüğünü doğrulamış ancak söz konusu İHA'nın uluslararası hava sahasında  uçarken düşürüldüğünü savunmuştu.

SONRAKİ HABER