Bill Gates'ten şoke eden koronavirüs açıklaması

Aşı geliştirme ve hastalıkla mücadele çalışmalarına milyar dolarlık yardımlarda bulunan Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, 2015 yılında yaptığı açıklama ile bugünlerin gelebileceği uyarısını yapan ilk kişilerden birisiydi. Gates'ten çok konuşulacak bir uyarı daha geldi.

F5HABER F5HABER
Bill Gates'ten şoke eden koronavirüs açıklaması

Gates, 2015 yılında yaptığı bir açıklamada, yeryüzünde milyonlarca kişinin ölümüne, "Bir savaştan çok, hızla yayılabilen bir virüs"ün neden olabileceğini söylemişti.  

Microsoft Corp başkanlığından 2014 yılında ayrılan Gates, Bill ve Melinda Gates Vakfı aracılığıyla Covid-19 salgınınıyla küresel düzeyde mücadeleyi desteklemek için en az 1.75 milyar dolar taahhüt etti. Bu kaynak, bazı aşı üreticilerinin, tanıların ve potansiyel tedavilerin desteklenmesini içeriyor.

2019’un son günlerinde Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan, bugün ise tüm dünyanın mücadele verdiği küresel bir pandemiye dönüşen koronavirüs (Covid-19) dünya genelinde 225 milyondan fazla insana bulaşıp 5 milyona yakın kişinin ölümüne neden oldu. 

GATES'TEN 'BİR SONRAKİ PANDEMİ' VURGUSU

2015 yılında olası bir salgına karşı hazırlıklı olunmadığı yönünde uyarılarda bulunan Bill Gates'ten çok konuşulacak bir uyarı daha geldi.

"Salgın hazırlıklarına gösterilen ilginin beklediğimden daha düşük olmasından biraz endişeliyim" diyen Gates, bir sonraki pandemiye hazır olmadığımızı söyleyerek, dünyanın bir sonraki pandemiye hazır hale gelmesi için 100 günde aşı üretme, diğer 100 günde ise bunu milyarlarca insana sunabilme kapasitesine ulaşması gerektiğinin altını çizdi.

Gates, dünyanın bu kapasiteye sahip fabrikaları kuracak yeteneğe sahip olmasına karşın, henüz bu konuda gerekli adımların atılmamasına vurgu yaptı.

2015 yılında koronavirüse benzer bir salgının olabileceğini söylediğini belirten Gates, "ABD'nin salgını daha iyi yönetebileceğini düşünüyordum. 2015'te tahminlerimi yaparken hayatını kaybedenlerin sayısının daha yüksek olacağından söylemiştim. Virüs her geçen gün daha ölümcül olabilir. Henüz en kötüsü gerçekleşmedi. Ama salgının ABD ve dünya ekonomisine zararı beş yıl önceki tahminlerimden çok daha kötü" şeklinde konuşmuştu.

SONRAKİ HABER