ABD'den 'salgın' uyarısı; Mutasyona yatkın, okullarda yayılıyor

ABD'de özellikle çocuklarda ve gençlerde artan grip vakaları sonrası uyarı geldi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, H3N2 soyundan gelen grip türü mutasyona yatkın olması nedeniyle tehlikeli olduğunun altını çizdi. Açıklamada, vakaların yüzde 90'ı 5 ila 24 yaş arasındaki çocuklar ve genç yetişkinlerde görüldüğü belirtildi.

F5HABER F5HABER
ABD'den 'salgın' uyarısı; Mutasyona yatkın, okullarda yayılıyor

ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) son haftalarda genç yetişkinler arasında Grip vakalarının arttığına dikkat çekerek acil bir sağlık uyarısı yayınladı. CDC'ye göre, grip vakaları ulusal olarak düşük sayılsa bile vakaların yüzde 90'dan fazlası 5 ila 24 yaş arasındaki çocuklar ve genç yetişkinler arasında görülüyor.

Görülen grip vakalarının çoğu H3N2 soyundan geliyor. Sağlık uzmanlarının yaptıkları açıklamaya göre bu tür diğer grip türlerinden daha hızlı mutasyona uğrama eğiliminde olduğu için özellikle tehlikeli. H3N2'nin en son baskın suş olduğu 2017-18 grip sezonunda, ABD'de 710 bin grip bağlantılı hastaneye yatış ve 52 bin grip bağlantılı ölüm görüldü.

CDC, Michigan Üniversitesi'nde yüzlerce öğrencinin yakalandığı bir grip salgınını araştırıyor. Geçen ay diğer üniversite kampüslerinde de rekor sayıda grip vakası rapor edildi. Toronto Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Isaac Bogoch, “Şükran Günü, Noel veya yeni yıl tatilleri için birçok insanın bir araya geleceği yılın en tehlikeli zamanındayız. Bu salgını daha da büyütebilir.” dedi.

Virüsün belirli bir yaş grubunda uzun süre kalmaması nedeniyle, özellikle ciddi hastalık riski taşıyan kişilerin aşılanması gerektiğini vurgulayan Dr. Bogoch "Ne kadar büyük bir grip mevsimi geçireceğimiz tam olarak belli değil ama bir grip mevsimi geçireceğimiz kesin” dedi.

SONRAKİ HABER