46 bin yıllık tarihi mağarayı patlattılar!

Avustralya'da dünya devi demir madeni şirketi Rio Tinto'nun CEO'su Jean-Sébastien Jacques ve iki üst düzey yönetici, şirketin, 46 bin yıl öncesinde ait insan kalıntıları bulunan tarihi iki Aborjin mağarasını yanlışlıkla patlatmasının ardından istifa etti

F5HABER F5HABER
46 bin yıllık tarihi mağarayı patlattılar!

İngiltere ve Avustralya merkezli çokuluslu, dünyanın en büyük metal ve madencilik şirketlerinden biri olan Rio Tinto, Avustralya’daki Juukan George bölgesinde, 46 bin yıl öncesine ait insan kalıntıları bulunan iki Aborjin mağarasını Mayıs ayında yanlışlıkla patlatmıştı. Bölgedeki yaşayan Aborjin Puutu Kunti Kurrama ve Pinikura halkı için oldukça önemli olan antik kaya sığınakları yerle bir olmuş ve şirket hakkında soruşturma başlatılmıştı.

"ABORJİN HALKININ GÜVENİNİ TEKRAR KAZANACAĞIZ"

Rio Tinto’nun Yönetim Kurulu Başkanı Simon Thompson "Juukan’da böylesine olağanüstü arkeolojik ve kültürel öneme sahip bir miras alanının yok edilmesi yanlıştı. Puutu Kunti Kurrama ve Pinikura halkının güvenini yeniden kazanmaya kararlıyız” ifadelerini kullanmıştı.

Şirketten yapılan açıklamada yapılan hatalar nedeniyle oluşan endişeler neticesinde yeni bir CEO atanana kadar Jean-Sébastien Jacques'in görevde kalacağı ifade edildi.

Avustralya'nın en önemli arkeolojik kazı alanlarından olan bölgede 46 bin yıla uzanan insan yerleşim izleri bulunmuştu. Alanda yaklaşık 100 milyon dolar değerinde 8 milyon tonluk yüksek kaliteli demir cevheri de bulunuyordu.

Rio Tinto şirketi kendi iç soruşturmasının yanı sıra yöneticilerin 5 milyon doları aşan prim ödemelerini kesmiş ve Aborjin topluluğuyla olan ilişkileri iyileştirmek için harekete geçmişti. Öte yandan, yaşananlar sonrası Avustralya parlamentosunda da maden şirketinin çalışmaları nedeniyle önerge verildi.

Rio Tinto'nun Başkanı Simon Thompson açıklamasında, "Olanlar yanlıştı ve herhangi bir Rio Tinto faaliyetinde böylesine istisnai bir arkeolojik alanın ve kültürel önemi olan mirasın yok edilmemesini garanti ediyoruz." dedi

Yapılan araştırmalara göre bölgede 28 bin yıllık hayvan kemiği ve 4 bin yıllık örme insan saçından yapılan kuşak bulunmuştu. DNA testleri bulguları kadim Puutu Kunti Kurrama ve Pinikura (PKKP) halkıyla eşleştirmişti.

PKKP temsilcisi John Ashburton alanın yok olmasını acı bir kayıp olarak nitelerken, alanın Avustralya'da kalan bir avuç bilinen Aborjin yerleşiminden en eskisi olduğuna dikkat çekti.

SONRAKİ HABER