Düğün takıları kimin hakkı? Yargıtay'dan emsal karar

Artık düğünde kadına takılan kadına, erkeğe takılan erkeğe mi verilecek? Takı torbası, sandığına koyulan takı nasıl paylaşılacak? Yargıtay düğünlerde takılan altın ve değerli takıların kime ne şekilde ait olacağı ile ilgili yeni bir karar verdi.

Düğün takıları kimin hakkı? Yargıtay'dan emsal karar - Sayfa 1

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK) düğün takılarıyla ilgili erkekleri ilgilendiren emsal bir karar aldı.  Boşanmada takılarının paylaşımına ilişkin kriterleri belirleyen bu emsal karara göre, düğünde erkeğe takılan ve “kadına özgü” olmayan takılar artık erkeğe verilebilecek. 

111
Düğün takıları kimin hakkı? Yargıtay'dan emsal karar - Sayfa 2

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan, kendi görüşlerini kapsadığını vurgulayarak, yeni uygulamayı sosyal medya hesabından şöyle anlattı:

211
Düğün takıları kimin hakkı? Yargıtay'dan emsal karar - Sayfa 3

1) Kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey yine kadına aittir.

311
Düğün takıları kimin hakkı? Yargıtay'dan emsal karar - Sayfa 4

2)  Erkeğe takılan ziynet eşyalarının “tamamı birden’ karine olarak (istisna: yerel adet) kadına ait iken artık, karine olarak (istisna: yerel adet) sadece ‘kadına özgü’ olanlar kadına ait sayılacak. ‘Kadına özgü’ olmayan ziynet eşyası yani cumhuriyet altını, ata altın, yarım altın, çeyrek altın, gram altın gibi ‘erkeğe’ ait olacaktır.

411