Domatesin fiyatı markette nasıl iki katına çıkıyor?

Gıda fiyatlarındaki artış gündeme geldiğinde tüketicinin en çok konuştuğu ürünlerden biri de domates. Tarlada 4.5 lira olan 1 kilogram domatesin fiyatı 700 kilometrelik yolculuk sonrası 9.5 lirayı aşıyor. “Ürün hareket ettikçe fiyatı artıyor” diyen Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır "Üretici, üretim için gerekli her şeyi hasat sonu vadeli alıyor. Bu da üretim maliyetini artırıyor. Bu sorunu ancak organize bir yapı ile çözebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Domatesin fiyatı markette nasıl iki katına çıkıyor? - Sayfa 1

1 kilogram domates ne kadara mal ediliyor, üreticinin elinden ne kadara çıkıyor? İşçilik, ambalaj, işletme, vergi, nakliye, hamaliye giderleri ve kâr eklendiğinde tüketicinin karşısına çıkan fiyat etiketi gerçekçi mi yoksa tezgâhlarda oyun mu var?

124
Domatesin fiyatı markette nasıl iki katına çıkıyor? - Sayfa 2

Dünyaya ihraç edilen Antalya domatesinin yolculuğu farklı noktalarda yüzlerce dönüm üzerine kurulu modern ve geleneksel seralarda başlıyor. Üretici, farklı şart ve koşullarda farklı türde domates üretimi yapıyor.

224
Domatesin fiyatı markette nasıl iki katına çıkıyor? - Sayfa 3

Domates deyince tek bir çeşit domates varmış gibi algılanıyor ama onlarca çeşit domates farklı fiyatlarda üretiliyor ve tüketicinin sofrasına sunuluyor.

324
Domatesin fiyatı markette nasıl iki katına çıkıyor? - Sayfa 4

Hürriyet gazetesinden Salim Uzun'un haberine göre geleneksel diye tabir edilen domatesin kilogramının üreticiden çıkış fiyatı 4.5 TL (24.09.2021 tarihi itibariyle). Üretici elindeki domatesi hale götürüp komisyoncuya teslim ediyor. İşte fiyat yolculuğu bu noktadan sonra başlıyor...

424