Doktor Öz 'Kahvaltıyı iptal edelim' dedi, uzmanlar ikiye bölündü!

Doktor Mehmet Öz, ünlü şair Cemal Süreya’nın bu dizelerini süsleyen ve mutluluk getirdiğine inandığı kahvaltıyla ilgili ezber bozan bir açıklamada bulundu.

Doktor Öz  'Kahvaltıyı iptal edelim' dedi, uzmanlar ikiye bölündü! - Sayfa 1

Öz, yıllardır beslenme uzmanlarının kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu savunan sözlerine karşı çıktı ve TMZ dergisine verdiği röportajda, “Kahvaltıya ihtiyacımız olduğunu sanmıyorum. Bu bir reklam aracı. Bu inanışların birçoğu sağlığımız hakkındaki gerçeklere dayanmadı” dedi. Öz’e göre en akıllıca şey kahvaltıyı iptal etmek ve ilk öğünü gerçekten açken yemek.  Öz’ün sözleri diyetisyen ve doktorları ikiye ayırdı.

İşte görüşler:

Doktor Öz  'Kahvaltıyı iptal edelim' dedi, uzmanlar ikiye bölündü! - Sayfa 2

Kahvaltıyla ilgili sözlerine açıklık getiren Dr. Mehmet Öz, ise Hürriyet’e şu önerileri sıraladı:

* Aralıklı oruç sistemi artık bütün hekimler tarafından öneriliyor. Hem kilo kaybı için yararlı hem de hastalıkları azaltarak ömrü uzatıyor.

* Atalarımız da sabah kalkar kalkmaz yemek yemezdi. Yemek yemeden önce hareket ettiğiniz zaman kaslar daha iyi çalışıyor.

* Ben sabah yemek yemeyin demiyorum. Ama 07.00’de uyanıyorsanız 11.00’de yiyin diyorum. Akşam da 19.00’dan sonra yemeyin. Siz uyurken bağırsaklarınız da dinlenebilsin.

Doktor Öz  'Kahvaltıyı iptal edelim' dedi, uzmanlar ikiye bölündü! - Sayfa 3

* Akşamdan sabaha kadar 12 saat yemek yemeyince hormonlar dengeyi buluyor ve böylece insan kalkar kalkmaz yemek istemiyor.

* Hekimler senelerce tam tersini söylediler ama bu, 100 sene önce başlayan, büyük şirketlerin reklamları sonucu ortaya çıkmış bir durum.

* Ben de kahvaltı etmeyi severim ama geç yerim. Bu tür beslenmeye önem verenler doctoroz.com’daki System 20 adlı programımızı inceleyebilirler.

Doktor Öz  'Kahvaltıyı iptal edelim' dedi, uzmanlar ikiye bölündü! - Sayfa 4

O LAF ASLINDA KAMPANYA

* Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu (Kalp ve damar cerrahisi uzmanı): 2015’te ‘30 Günde 10 Yıl’ kitabımda iki öğün beslenme modelini anlattım. Kahvaltı günün en önemli öğünü değil, bir şehir efsanesi. ‘Kahvaltı yasaklansın’ demiyoruz tabii ki, bu kadar katı olmaya gerek yok. Ancak günün ilk öğününü 12.00’de yemek ondan sonra da saat 20.00’den sonra bir şey yememek metabolizma sağlığı açısından önemli. 1950’li yıllara kadar üç öğün yemek yoktu, ara öğün hiç yoktu. Dünya savaşlarının ardından bolluk ve refah dönemi başlayınca gıda sanayisi insanlara daha çok ürün satabilmek ‘daha çok öğün’ mantığını aşıladı. ‘Kahvaltı günün en önemli öğünüdür’, ABD’de mısır gevreği üreten bir firmanın reklam kampanyasından çıkma bir söz.