Dink ailesine 1 milyonluk tazminat FETÖ’cülerden alınacak

Danıştay, Hrant Dink cinayetinde aileye 1 milyon 66 bin lira tazminat ödenmesi kararını onamıştı. Danıştay, “Anayasa gereği tazminat, cinayetin arkasındaki FETÖ’cülere rücu ettirilebilir” dedi.

Dink ailesine 1 milyonluk tazminat FETÖ’cülerden alınacak - Sayfa 1

Danıştay, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi olayında idarenin kusur ve sorumluluğu bulunduğu iddiasıyla açılan davada verilen tazminat kararını onadı. Danıştay, tazminatı ödeyecek olan İçişleri Bakanlığı'nın, cinayette sorumluluğu saptanan kişilere rücu edebileceğini kaydetti.

Dink ailesine 1 milyonluk tazminat FETÖ’cülerden alınacak - Sayfa 2

Ogün Samast tarafından 19 Ocak 2007'de eski Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde idarenin ağır hizmet kusuru ve objektif sorumluluğu bulunduğu iddiasıyla Dink'in eşi ve çocukları tarafından 1.5 milyon liralık maddi ve manevi tazminat davası açılmıştı.

Dink ailesine 1 milyonluk tazminat FETÖ’cülerden alınacak - Sayfa 3

Davanın görüldüğü İstanbul 6. İdare Mahkemesi, aileye 1 milyon 66 bin lira tazminat ödenmesine karar vermişti. Mahkeme, yazıları nedeniyle hedef haline gelen Hrant Dink'in yaşama hakkının açık ve yakın bir tehlike içerisinde bulunduğu, kendisinin talebi beklenmeden koruma tedbirlerinin alınması gerektiği, dolayısıyla da idarenin bu noktada ağır hizmet kusurunun bulunduğunu kararlaştırdı.

Dink ailesine 1 milyonluk tazminat FETÖ’cülerden alınacak - Sayfa 4

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İTİRAZ ETTİ

Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, zararın tazmininden idarenin sorumlu olmadığını, saldırıyı gerçekleştiren ve olayda sorumluluğu olan kişilere karşı dava açılması gerektiğini belirterek İdare Mahkemesinin kararını temyiz etmek için Danıştay'a başvurdu. Bakanlık, Hrant Dink'in herhangi bir koruma talebinin bulunmadığını, idarenin herhangi bir zafiyeti bulunmadığını belirtti.